Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪВ ВЛАСТТА ВЕЧЕ ГЪРМЯТ БУШОНИ

Комуникацията в управляващото мнозинство БСП, НДСВ и ДПС от известно време хвърля искри като при късо съединение. Това повтарят от няколко дни и от ръководствата и на двете партийни централи. На червените и на жълтите през последните седмици май им стана навик да си говорят през медиите, отбелязват и журналисти и политически наблюдатели.
Ще припомним, че от НДСВ не споделиха с партньорите си идеята да бъде сложен отделен министър на европарите. От БСП се изненадаха и от своя страна шашнаха царистите с намерението си да правят парламентарна анкетна комисия за имотите на техния лидер. После коалиционните партньори празнуваха Трети март поотделно и дори архитектът на коалицията, президентът Георги Първанов, не успя да ги събере на традиционния си прием в Бояна. Веднага след това гръмна скандалът с бившия изпълнителен директор на АЕЦ Козлодуй и настоящ депутат от НДСВ Йордан Костадинов. От БСП разпоредили на парламентарния пресцентър да тиражира информацията, че вътрешният министър Румен Петков е дал на главния прокурор Борис Велчев едни папки с едни неща срещу жълтия депутат. Съобщението свари жълтите
неподготвени и възмутени
Като оповестиха, че партньорите от БСП са им спретнали активно мероприятие, миналия вторник те привикаха вътрешния министър Румен Петков и му зададоха пет въпроса, на които, както самите те твърдят, не получили смислени отговори. Вътрешният министър заяви след срещата пред журналисти, че вече е предал материалите на главния прокурор Борис Велчев и че няма никаква политическа интрига или личен мотив, а има събрани данни.
Самият Йордан Костадинов обяви пред медиите, че е невинен, и призова, ако неговата невинност се докаже, Румен Петков
да си подаде оставката
От жълтата парламентарна група обаче, макар че ревностно подкрепиха колегата си, заявиха, че е прекалено рано да се говори за оставка на вътрешния министър и че случаят тепърва ще се изяснява.
В сряда председателката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова прочете от парламентарната група декларация, в която движението официално протестира срещу обявяването на уличаваща информация за депутата Йордан Костадинов. Няма да търпим да се огласяват по подобен начин такъв род данни, които набедяват в престъпление един народен представител, преди съдът да е доказал неговата вина, се казва в декларацията. В протеста на НДСВ се посочва, че Съветът за координация между трите антикорупционни комисии е нарушил процедурата, като е изнесъл неправомерно уличаваща информация в отсъствието на Йордан Костадинов. Ден по-рано жълтите изразиха изненадата си, че този съвет е започнал да действа, без да е изяснил статута си. Това е част от
планираните удари под пояса
които БСП и ДПС ни нанасят, коментираха пред в.БАНКЕРЪ жълти депутати. Според тях целта на социалистите е не толкова дискредитиране на депутата Йордан Костадинов, колкото на цялото движение. Моментът е много деликатен, казват жълтите. Според тях са нарушени основни принципи на коалиционното споразумение, в което се казва, че всички по-важни въпроси, свързани с приоритетите за членството ни в ЕС, ще се съгласуват със съвета на коалицията. Антикорупционните мерки са сред най-важните неща и ако защитим прекалено ревностно колегата си, това може да се използва предизборно срещу НДСВ, опасяват се на Врабча 23.
От червената партийна централа са категорични, че няма основания за напрежение в коалицията и че антикорупционните мерки са за всички. От вътрешнопартийната опозиция в БСП обаче се чуха гласове, че атаката срещу Костадинов е недопустима. Въпреки че червените опозиционери определиха като абсурдна тезата, според която вътрешният министър атакува ядреното лоби на колегата си Румен Овчаров, някои не изключват, че случилото се ще може да послужи за преразпределение на властовите позиции в сектора. Жълтите депутати също допускат, че апетитите са насочени в тази посока. В НДСВ коментират помежду си, че ако Овчаров и Петков имат да делят нещо, то това щеше да стане
поне по-дискретно
Царистите смятат, че целта е да бъдат елиминирани техните експерти, за да може бъдещата АЕЦ Белене и огромният финансов ресурс, съсредоточен там, да бъдат под червен контрол. Няма значение дали ще бъде групата на Петков, или хората на Овчаров, допълниха те.
За наблюдателите обаче по-интересни са политическите последици от скандалите между БСП и НДСВ. Те съзряха в действията на социалистите добре премерена и неслучайна стратегия. Още миналата сряда се разбра, че парламентарната анкетна комисия за царските имоти ще заработи след броени дни. Неин председател ще бъде депутатът от Коалиция за България Пламен Ранчев. Той оглавяваше и комисията за имунитета на Стефан Софиянски. Другите в комисията са Александър Арабаджиев, Надка Балева и Марко Мечев от БСП, Христо Бисеров и Четин Казак от ДПС, Борислав Ралчев, Минчо Спасов и Олимпи Кътев от НДСВ. ДСБ предлага за член Иван Иванов, а ОДС - Яне Янев. Според червените депутати комисията трябва да е достатъчно представителна и да е съставена от непредубедени народни представители. Според доста от жълтите създаването й е безсмислено, но те разчитат да защитят репутацията на лидера си и да приключат с този въпрос веднъж завинаги.
В този дух се изказа и шефът на червената парламентарна група Михаил Миков. Миналата седмица той обяви, че изчистването на този въпрос е политически значимо за БСП. В кулоарите на парламента депутати от всички цветове предвиждат, че от тази комисия няма да произтече нищо, благодарение на общите усилия на социалистите и царистите.
Скандалът с Йордан Костадинов се коментира като полусамодейна акция, която оставя шефовете на БСП и на НДСВ стреснати от самите себе си. Работата ще затихне, докато царистите търсят кой крив и кой прав. В същото време всички ще се заемат усърдно да запушват
пробойните в комуникацията
между партньорите в коалицията. Следващото, което ще произведат на съвет с участието на лидерите на БСП, НДСВ и ДПС, ще бъде комуникационна стратегия, която да доведе до знанието на целокупното общество как правителството се труди за влизането на страната в Европейския съюз. Предлогът за създаването й ще бъде българинът да се подготви добре за европейското си бъдеще, а инициативата ще дойде от НДСВ, научи в.БАНКЕРЪ от отлично информирани източници. Целта ще бъде да се покаже колко добре всъщност може да работи правителството. От Позитано 20 и от Врабча 23 важно ще съобщят, че ако е имало някакви недоразумения, те са се изяснили и всъщност случилото се е за добро. В същото време максимално прозрачно ще се говори за работата на комисията по царските имоти. А тройната коалиция ще започне да бори корупцията много координирано. Това е идеалната версия, твърдят депутати от управляващите. Не толкова идеалната, но реална, според тях, е, че разправиите ще продължат и ще се преместят по региони. Ако БСП и ДПС продължат с реверансите си към местните структури, като съзнателно изтикват жълтите в ъгъла, от НДСВ могат да станат дори по-радикални в критиките си към партньорите си, твърдят наблюдателите.
Освен това на доста от тях прави впечатление, че в последните атаки на БСП срещу НДСВ основните действащи лица бяха все хора, близки до президента Георги Първанов. Министърът на вътрешните работи Румен Петков и шефът на антикорупционната комисия Бойко Великов са причислявани към неговото лоби. Така че нищо чудно, след като е ясно, че Първанов едва ли ще се радва на подкрепата на НДСВ за втория си президентски мандат, да не е бил съвсем изненадан от късите съединения с много ефекти.
Както и да е - когато някой го хване ток, известно време всичко се случва на тъмно. Едва ли в края на всички тези скандали ще се разбере кой е крив и кой - прав. Ето защо, според доста политолози, бушоните, които напоследък гърмят в управляващата коалиция, просто ще бъдат подменени с други, под благовидния предлог да ни е светъл пътят към Европейския съюз, когато и да стигнем там. Прогнозите са, че най-шумната до момента разправия между БСП и НДСВ ще мине и ще замине...
И най-големият наивник знае, че когато някой говори високо на партньора си, държи преди всичко да го чуят други. Тези други естествено са избирателите, които, както показват социологическите проучвания, далеч не приемат управляващата коалиция за толкова прагматична, удобна и работеща, колкото я мислят участниците в нея. Партийните централи обаче се усетиха и от близо месец обстрелват електората си с политически жестове и послания, които трябва да демонстрират близост с предизборните ангажименти. Или поне нематериалните, уточняват наблюдателите и додават, че насред зима политическите скандали по традиция отклоняват вниманието от неизпълнените социални ангажименти. Поне на Позитано 20 я мислят така, твърдят открито червени депутати. С други думи, всичко е пиар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във