Банкеръ Daily

Общество и политика

Във Великобритания и Северна Ирландия работят 70 български неделни училища

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев бе информиран за работата на неделните училища във Великобритания и Северна Ирландия при посещението си в българското училище "Иван Станчов" към посолството ни в Лондон. По време на разговорите бе обсъдена предстоящата в края на февруари конференция на българските училища в чужбина в Белфаст. 

На конференцията в Белфаст ще бъде обсъдена Петицията на Асоциацията на българските училища в чужбина в Европейския парламент за равнопоставеност на т.нар. малки езици в Европа. Заедно с посланик Марин Райков министър Вълчев се е запознал с иновативното обучение, което се прилага в лондонското ни училище.

В Обединеното кралство и Северна Ирландия има 70 български неделни училища, които се подпомагат организационно, методически и финансово от Министерството на образованието и науката през учебната 2019/2020 година. Командирован е и лектор по български език и литература в университета "University College London".

Сътрудничеството между България и Обединеното кралство включва поощряване на преките контакти и обмена между образователните и научните институции, обмен на научна литература и публикации, развитие на съвместни научноизследователски програми и обмен на експерти, подпомагане признаването на съответните степени и квалификации в другата страна, подпомагане на езиковото обучение, обмен на лектори и преподаватели.

В рамките на сътрудничеството при подготовката и квалификацията на преподаватели по английски език британската страна отпуска стипендии за обучение на български учители и за други специалисти, а българската - за участие на британски учени и студенти-българисти в летни езикови курсове.

В рамките на визитата е предвидено министър Красимир Вълчев да посети и международното изложение за образование на бъдещето, където се представят всяка година новостите в иновативното обучение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във