Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Във век на технологии имаме нужда от дух, за да запазим човешкото

S 250 b8d602da 0363 4a45 a444 25f17052db39
S 250 790d0484 9c91 4abe 8abb b7289d17e3e2
S 250 93becba2 356c 4802 a7c9 f30b9b2ae5f7
S 250 47b63095 de18 48ef afcf 4489e434978a

Във век, в който често се твърди, че всичко е технологии и цифровизация, за да запазим човешкото в себе си, имаме нужда от дух, от изворите си и от красивото слово. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова по време на заключителната част на международната пътуваща конференция . Събитието се състоя на „Дондуков“ 2 с участието на младежи от европейски университети и преподаватели, които са се включили в проекта.

Второто издание на международната конференция се проведе под патронажа на вицепрезидента Йотова и беше посветено на 100-годишнината от смъртта на Иван Вазов. В международния мултидисциплинарен проект се включиха учени от 10 европейски университета, два от които български – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” и Софийският университет „Св. Климент Охридски”. Младежите и техните преподаватели чертаят туристически маршрути, които съчетават произведения на български автори със забележителности в нашата страна.

В приветствието си вицепрезидентът подчерта, че участниците в проекта са имали възможността не просто да се докоснат до българската литература, а чрез нея да изучат историята и културата на един народ, който се „ражда не толкова от крепостите и оръжията, а от книжовност и писменост“. „Повече от 11 века ние имаме писмена традиция и държавност, която ни дава основание днес да бъдем горди българи. Именно перото и книжовността ни изважда от робството, изграждат нацията ни, създават българското Възраждане, изключителен феномен, много различно от западноевропейския Ренесанс и от културата и историята на страните на Балканския полуостров“, заяви Илияна Йотова.

По думите на вицепрезидента младежите от десетте европейски университета са успели да изучат българската литература и ценности през погледа на своите собствени народи, в което се изразява и същността на обединена Европа.

„Вие сте представители на нещо, което в съвремието ни става все по-голям дефицит, а именно желанието и амбицията не просто да опознаеш другия, различния до теб, но и да опиташ се да го разбереш и да проследиш корените на националния дух, формирането на народностни ценности през вековете, да го сравниш със собствената си култура“, заяви вицепрезидентът Йотова. „Днес, вие млади хора, сте най-чудесната визитка на моята страна и истински повелители на словото“, допълни вицепрезидентът.

Проектът разработва литературни маршрути, които съчетават произведения на български автори със забележителности в страната. Един от научните ръководители на програмата - професор Любка Липчева, посочи: "Увеличихме броя на преведените текстове, създадохме цели нови маршрути. В цифри това са 14 разработени маршрута, на 9 езика, пълнотекстово преведени на прекрасен български".

Литературният маршрут на Варшавския университет представя София Кренц: „Разглеждаме как определено място в България влияе върху творчеството на различни поетеси, писатели, художници. В нашия маршрут са включени Пловдив, Кюстендил и Старо Железаре“.

Илияна Йотова изрази признателност към усилията на всички преподаватели, които поддържат нашите лекторати по български език и литература в различни водещи университети зад граница. „За да преподаваш в чужбина цялата история и ценностна система на един народ и държава се изисква голяма отговорност, сърцатост, професионализъм и любов към страната ни. Надявам се, че мрежата от лекторати ще стане все по-голяма“, заяви Илияна Йотова и потвърди ангажимента си да продължи да работи върху възобновяването на позициите на българистиката.

По време на заключителното събитие на „Дондуков“ 2 днес вицепрезидентът връчи сертификати за участие в международната конференция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във