Банкеръ Daily

Общество и политика

Във Варненския залив се проведе тренировка за ликвидиране на нефтен разлив

Днес във Варненския залив се проведе съвместно учение по ликвидиране на нефтен разлив. В тренировката участваха представители на Главна дирекция „Аварийно-спасителна дейност“, Дирекция „Морска администрация“-Варна, Европейска агенция за морска сигурност (EMSA) и други.

През 2012 г. бе оборудван първият кораб за борба с нефтени разливи в териториалните води на България, като неговият договор с Европейската агенция за морска сигурност изтече през миналата година. С усилията на ръководствата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията и на Изпълнителна агенция „Морска администрация“, бе постигнато споразумение с европейската институция за сключване на нов договор за оборудване на нов кораб – втори за черноморската граница на Европейския съюз. Практиката е да има само един в даден регион, а в Черноморския вече има разположен плавателен съд от такъв тип в Констанца, Румъния. След тази договореност беше проведен търг от EMSA за оборудването на търговски кораб, който е на разположение за реакция в случай на разлив.

По време на учението, корабът демонстрира оборудването си за проучване, обозначаване и борба с нефтени разливи, както и приемането и предаването на данни от/на Морския спасително-координационен център. Тренировката се проведе в сътрудничество с EMSA, като паралелно бяха активирани системата за сателитно наблюдение за нефтени разливи (Clean Sea Net) и европейската система за бедствия CESIS (ERC).

Facebook logo
Бъдете с нас и във