Банкеръ Daily

Общество и политика

Във Варна строят тръстиков кораб, който ще изследва цивилизациите

Снимка: РИМ- Варна

Край Варна ще бъде построен 14-метров тръстиков кораб за нуждите на експедиция, която ще изследва морските контакти между цивилизациите от Източното Средиземноморие и Черноморския басейн през праисторическата епоха.

"През следващата седмица се очаква във Варна да пристигнат три контейнера специална боливийска тръстика и започва изграждането на кораба за международната експедиция АБОРА IV", съобщи българският представител в екипа археологът от Варненския исторически музей Теодор Роков пред БТА.

Експериментът цели да докаже твърдението на Херодот, че от Черно море са доставени желязо и калай за строежа на пирамидите в Египет. Организатор на експедицията и бъдещ капитан на 12-членния международен екипаж е д-р Доминик Гьорлитц от Германия. На тръстиковия кораб ще плават още представители на Боливия, САЩ, Холандия, Русия, Турция. 

За прототип на кораба ще бъдат използвани скални рисунки от Египет и Месопотамия. Корпусът на кораба ще бъде дълъг 14 метра, широк 4 метра и висок 2 м. Всички части ще бъдат изработени в съответствие с изискванията на експерименталната археология. 

Експедицията ще следва маршрута на Северния път на коприната от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във