Банкеръ Daily

Общество и политика

Вътрешният министър и главният секретар на МВР похвалиха полицията за свършеното на протестите

Ивайло Иванов

Действията на полицията по време на протестите е на ниво и е извършена с най-висок професионализъм. Това заяви министърът на вътрешните работи Христо Терзийски по време на изслушване в ресорната парламентарна комисия. 

"Може би съм не съвсем обективен, но конкретно за тези действия и за оценката и планирането на работата преди, по време и на протестите, не бих казал, че са протести. Те бяха обявени като въстания", каза още Терзийски в отговори на въпрос, зададен от социалиста Иван Иванов и касаещ сблъсъците между протестиращи и полиция, до които се стигна на 2 септември. 

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов допълни, че тази тема била "дъвкана многократно". "Моята оценка е, че колегите се справиха перфектно с подготовката и самото изпълнение. Може ли да се стигне до предотвратяване на това нещо, въпреки информацията? От всички, които се изказват по медиите, единици са хората, които са участвали в такива безредици. Лесно е отстрани да се гледа. Мнения съм чул на колеги бивши, чийто капацитет не оспорвам, но едно е да го гледаш отстрани, едно е да го четеш на книга, друго е да участваш. От началото на протестите МВР се стреми да не оказва влияние. Нито взима страната на протестиращите, нито на управляващите. МВР действа професионално, каквато е основната му задача – превенция и опазване на обществения ред",  каза още главният секретар на МВР.

"Ако ние знаехме точно кои са провокаторите, какво смятат да направят, как точно, никога нямаше да го допуснем“, изтъкна Иванов. Той посочи, че нямало да се допусне да пострадат полицаи и български граждани, защото някой така иска - "Тук нямаше никаква спонтанност, тук имаше предварителна организация. Фактът, че взривните устройства, пиротехниката бяха там, няма как да станат, ако това нещо не се търси".

"Имаше много упреци защо не се намесваме, когато се блокират кръстовища и защо проверяваме протестиращите. Това зависи от гледната точка. На едни им изнася да действаме по-строго, а други – когато действаме по-строго, казват, че ги мачкаме", допълни главният секретар на МВР.

"Ние пазим институциите. На 2 септември бяхме взели мерки за недопускане на блокирането на Народното събрание, защото идеята на протестиращите беше такава. Свършихме си работата", категоричен бе Ивайло Иванов.

С цел опазване на протестиращите, които спазват закона, са били изградени и филтровачните пунктове, с риск МВР да бъде обвинено, че пречи. "Когато ги изградихме на 10 септември, имаше и такива изказвания – че не допускаме протестиращи да стигнат до протеста. Няма такова нещо", заяви Иванов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във