Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪРВОЛИЦАТА НА НАЦИОНАЛИСТИТЕ

Честно казано, привидно внезапното избухване на новия български национализъм действително изглежда като заплаха за установеното статукво, което бе наречено с претенциозното име български етнически модел. За защитниците на това статукво необходимостта от национализъм е непонятна и те не приемат, че за неговото сегашно избуяване е възможно да има социални предпоставки, пряко свързани с разслояването на населението на шепа богати и на широки слоеве, живеещи под чертата на бедността.
Лекотата, с която българският президент побърза да увери Европа, че ще се справим с този феномен, говори, че на това не се гледа с необходимата сериозност. Продължава предоверяването в имунните сили на нашето общество, което е изграждало в продължение на столетия култура, основаваща се на етническа и религиозна търпимост. А това е израз на традиционното мислене, че национализмът е своеобразно заболяване, което трябва да бъде преодоляно на всяка цена. Робувайки именно на това разбиране, политическите партии у нас си приписаха като своя заслуга досегашното етническо спокойствие в страната, без да поемат отговорността за недопустимите компромиси, които бяха направени уж в негово име. Част от тези компромиси са причина за отварянето на вратички, които днес подхранват надеждите, че е дошъл моментът за поставянето и на по-крайни, де факто сепаратистки искания. Така наречената подписка на етническите турци в България разбуни духовете точно около 19 февруари, което е знак, че става въпрос за добре обмислена провокация, целяща да сондира възможността за по-сериозен пробив в тази насока. Това, че лидерът на ДПС също побърза да я нарече фалшива, не само не успокоява никого, но и дори поражда тревога, защото е опит за потулване на проблема. Още по-обезпокоителни са опитите на най-различни политически формации да използват този прецедент като коз в борбата със своите партийни противници.
От партия Демократи за силна България например обвиниха Движението за права и свободи и лично Ахмед Доган, че е свързан с Миллет - Тракия - организацията, инициирала подписката. От ДПС насочиха подозренията към Адем Кенан и неговата нерегистрирана турска партия. Премиерът Сергей Станишев намекна, че действията на Атака също може да имат връзка със случая. Това пък даде основание на лидера на националистическата партия Волен Сидеров да заяви, че ще го съди за клевета.
Националното движение за права и свободи с председател Гюнер Тахир се възползва от ситуацията, за да постави въпроса за забраняването на Атака и дори от Велико Търново започна подписка в подкрепа на искането. Мотивите са, че хората на Волен Сидеров системно и грубо нарушавали конституцията.
Междувременно в Пловдив бе сложено началото на допитване до българските граждани, организирано от ВМРО с питане етнически партии ли са ДПС, НДПС, Политическото движение Евророма на Цветелин Кънчев и още шест други организации.
Има тенденция и в Народното събрание да се сформира нова парламентарна група на патриотична основа, която да обедини всички, които искат да работят за националните интереси. Това бе заявено във Велики Преслав от бившия депутат от Атака, а сега независим народен представител Станчо Тодоров. На събрание на общинската организация на Патриотичен съюз Защита в града той обяснил, че има хора от всички партии, които са склонни да подкрепят такава идея. Според него ще е добре за бъдещето на България да се създаде нещо като балансьор на различните идеи по националния въпрос.
Нова националистична организация под името Гвардия ще се появи много скоро по инициатива на Българския национален съюз (БНС). Тази непартийна патриотична организация беше близък съюзник на Атака преди последните парламентарни избори. Ние не сме против Атака, а за национализма, който те непрекъснато компрометират, заявява 35-годишният лидер на БНС Боян Расате.
Напоследък се заговори, че се възражда и Общонародният комитет за защита на националните интереси с нова регистрация като ОКЗНИ - Асоциация България, който вече прокламира, че ще се обяви против примитивния национализъм и в защита на българската държава, идентичност, национални ценности и икономическа стабилност.
Съвсем в последно време и кметът на София Бойко Борисов дава да се разбере, че не е чужд на идеята да стане инициатор за създаването на нова политическа формация, която също ще прегърне патриотичните идеи.
Така че надигането на националистичната вълна у нас е факт, който вече е очевиден за всички. Затова въпросът, който стои пред нас, не е в това дали да има, или не национализъм, а какъв национализъм ще понесе обществото?

Проф. Георги Марков, директор на Института по история на БАН: НУЖЕН НИ Е УМЕН НАЦИОНАЛИЗЪМ
Аз съм за умен национализъм, който се различава от кресливия национализъм. Трябва преди всичко да изхожда от националните интереси. Те са добре разбрани, но са лошо защитени от големите политически партии. Националните интереси трябва да се защитят до степен, че да бъдат удовлетворени всички слоеве на обществото. Трябва да се създаде едно национално движение, в което да участват непартийци. Защото политическият елит вече е изтъркан и той трябва да се подмени.
Според мен, национализмът не се изразява в това да се изправиш на площада, да говориш до паметника на Левски, да се снимаш до него, сравнявайки се с Апостола. Кресливият национализъм е нещо остаряло. Той е отпреди средата на ХХ век. Факелни шествия, митинги и речи - това са добре познатите негови аксесоари от онова време. В началото на ХХI век това не е работещ национализъм.
Аз разглеждам умния национализъм като проява на инстинкта за национално самосъхранение в сегашната епоха на глобализация. Всяка нация, особено по-малките, се нуждае от него. Националното чувство трябва да бъде държано винаги живо, но не да се обръща в омраза към малцинства или съседи, а още по-малко пък да преминава в истерия. Вярно е, че това разпалване на страстите още влияе върху определени кръгове, но аз се надявам, че ще се появят и умни националисти, които, без да крещят по митинги на площадите, ще съумяват да отстояват с успех националните интереси.
Раните от неразрешените национални противоречия в нашия регион още не са зараснали. Огънят още тлее в Западните Балкани. А на някого му се зловиди спокойствието у нас и опитва да прехвърли една главня, за да ги разпали отново и по този начин да ни злепостави пред външния свят.

Проф. Марко Семов: НЕЩАТА, ОТ КОИТО НЕ БИВА ДА СЕ ОТКАЗВАМЕ
На нас ни е нужен един модерен патриотизъм. Едно малко по-различно разбиране на онова, което досега традиционно наричахме национализъм. Ние трябва да съхраним редица от добродетелите на българския народ, свързани с неговите изконни ценности, благодарение на които се е формирал като нация. Разбира се, има и неща, от които трябва да се откажем. Например от деструктивното си разбиране за ред, за дисциплина, изразяващо се в склонност за хитруване пред законите. Но има и неща, от които в никакъв случай не бива да отстъпваме. И в тяхна защита трябва да се обяви модерният патриотизъм, който се отличава с уважение към другите, но и с огромно себеуважение, основано върху създаденото от народа през годините. Именно от това себеуважение не бива да се отказваме. Въпросът за запазването на чистотата на българския език е също част от националното ни самосъхранение. Допусне ли се занемаряване в тази сфера, неминуемо се стига до ерозиране на самото национално мислене и самочувствие. Нека се поучим от онова, което правят развитите демокрации, като Франция например, където особено ревниво се пази националният език. Неслучайно и Европейският съюз въведе 25 официални езика в своята работа. А с въвеждането на предавания по телевизията на турски език у нас се създаде предпоставка, която дава възможност - когато политиците не са си на мястото, за поставянето на още по-големи искания в тази насока. Аз мисля, че парламентът, ако той наистина е български, не бива да гледа спокойно протичането на тези процеси и трябва да заеме определена позиция - особено за подписката на етническите турци, която разбуни духовете в последно време.
На политиците обаче сякаш националната история им пречи. Те се сещат за нея само на 3 март, 6 септември и 22 септември. Според мен, те са отговорни за пробойните в етническия модел у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във