Банкеръ Daily

Общество и политика

Върви се към опит за въвеждане на по-сериозно машинно гласуване според политолог

"Явно се върви към опит за въвеждане на по-сериозно машинно гласуване. Темата за машинното гласуване не е нова, но в законопроекта за Изборен кодекс се поставя нормативно за корекции и намеренията изглеждат по-сериозни. Много е спорно дали машинното гласуване автоматично ще реши всички въпроси на изборния процес", каза пред БНР политологът проф. Тодор Галунов, преподавател във Великотърновския университет.

"В европейската практика има разнопосочни примери, сякаш в голямата си част Европа не върви в момента към машинно гласуване. Щом в част от политическия модел има съмнение, че трябва да се въведе този модел, трябва да експериментираме. Не можем да кажем как ще изглежда всичко, докато не проведем едно повсеместно машинно гласуване", посочи той.

Според преподавателя по изборни системи се предлага и гласуване с хартиена бюлетина, защото част от избирателите трудно биха се ориентирали в машинния вот.

"Смесената система (мажоритарна и пропорционална - бел.ред.), която се предлага в избора за Велико народно събрание, трябва да се въведе, но във вариант, в който системата е съдържателно смесена и мажоритарният вот и пропорционалното отчитане са взаимно свързани. Ако се въведе механично, ще доведе до изкривяване на мажоритарния вот, а от гледна точка на партийните листи ще повтори всички негативи на пропорционалния вот", подчерта проф. Галунов.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във