Банкеръ Weekly

Общество и политика

Върхушката на БСП пак я вее вятър

Ще гледат ли лидерът на БСП Михаил Миков и председателят на АБВ Георги Първанов отново в една посока?
S 250 b1dcd8d4 39f3 4f4a 9a5c 6513782203b2
S 250 20447549 14ce 460d 94c3 c1283d894179

Колко несъвместими могат да бъдат две наглед еднакви неща? Още повече, ако едното е произлязло от другото? Вероятно звучи като някаква гатанка, но всъщност става дума за сложен политически ребус с червен оттенък. Той се появи, след като лидерът на АБВ Георги Първанов предложи на бившите си другари от БСП двете партии да се съюзят за местните избори през есента. Протегнатата ръка дойде в момента, в който формацията на бившия президент навърши точно година от своето създаване. Формацията наглед е невръстна, избирателите й са скромен брой, но именно Първанов направи мъдър ход, който по-прилягаше на по-голямата Столетница. 

Възможен ли е съюз между БСП и АБВ? Към момента отговорът на този въпрос е неясен. И изглежда, че дори хората по високите етажи от ръководството на соцпартията не знаят какво решение да вземат. Затова ще се съберат на партиен конгрес в края на март или в началото на април и една от темите за обсъждане ще бъде точно тази. 

"За нас е безспорно ясно, че по-трудно би се създало политическо партньорство с една партия, която участва в дясно управление, подкрепя дясно управление и най-вече гласува за десни мерки. Ако го направим, това би било крайно безпринципно”, каза във вторник (20 януари) лидерът на БСП Михаил Миков по повод на предложението на Първанов.

Според Миков подобни инициативи на бившия президент целят да отслабят влиянието на левицата и да създадат допълнителни вътрешни противоречия в БСП. Миков добави, че въпросът за партньорството с АБВ на този етап не бил на дневен ред. По-важно било сътрудничеството с формациите от коалицията "БСП - лява България". "Разбира се, БСП ще търси конкретни партньорства на местните избори. Това ще стане на база на решения на нейните органи, а не с изявления на един или друг неин представител”, уточни още червеният вожд. 

Въпросът за съюза между партията майка и нейното отроче сякаш е табу и за останалите социалисти от Изпълнителното бюро на партията. Пред репортер на вестник "БАНКЕРЪ" заместникът на Миков - Драгомир Стойнев, не пожела да говори с мотива, че още е рано, а Корнелия Нинова отсече: "Не ме питай!"

Двамата най-върли опоненти на социалистическото ръководство - Кирил Добрев и Георги Кадиев, също отказаха да коментират. "Не ги разбирам аз тези работи", каза Добрев, а в същия шеговит тон Кадиев отговори, че в такива ситуации си нахлупваш каскета възможно най-ниско и се правиш на умрял, за да не привличаш излишно внимание. 

Друга важна фигура - говорителят на БСП Атанас Мерджанов, също отказа да отговори на въпроса защо има разнобой между двете партии. По думите му - това продължава вече една година. "Ще говорим по-нататък, има време", отложи разговора и той. Мерджанов все пак поясни, че отношенията между двете формации са процес, който трябва да бъде извървян внимателно и последователно. Защото другарите им от АБВ са изговорили много тежки думи срещу социалистите и срещу партията, която ги е създала. Именно поради тази причина нямало как да се стигне до прегръдка изведнъж. Заместник-председателят на парламентарната група на червените отбеляза, че Първанов и хората му трябва да се разграничат от властта, за да започнат разговори за взаимодействие. 

И съпредседателят на парламентарната група на АБВ Борислав Борисов каза за "БАНКЕРЪ", че БСП трябва да извърви един много дълъг път в своето реформиране, за да започнат да общуват. И допълни, че не може да има разговори под условие.  

Очевидно ръководството на БСП е пестеливо откъм думи по отношение на АБВ. Отстрани пъзелът, състоящ се от две парчета - БСП и АБВ, изглежда лесен за нареждане. Но не и за хората от върхушката на "Позитано" 20. По-лесен е за онези по места. Например водачът на социалистите в Пловдив Георги Гергов отбеляза, че е напълно възможно тук неговите хора да подкрепят кандидат-кмет от АБВ. Нямало големи пречки подобно сътрудничество да се осъществи. На "Позитано" обаче тепърва ще го мислят... А вятърът високо в небето духа по-различно, отколкото в основата. 

 

Ангел Найденов:

Един от малкото социалисти, който говори без задръжки за отношенията БСП-АБВ и подкрепя подобен съюз, е Ангел Найденов. Заместник-председателят на парламентарната група уточни, че всичко казано по повод на "подадената ръка" от Георги Първанов са най-вече лични мнения. А решението за сътрудничество и за начина на партниране, както и видът на подкрепата, която ще търсят социалистите за своите общински съветници, са право на местните структури. "Твърде предварително коментираме възможността за взаимодействие. Това, което се чува по повод предложение на АБВ за протегнатата ръка, засега са по-скоро нагласи", отбеляза той. По думите му не трябва да се подхожда с подозрителност към предложенията на АБВ или на други леви формации, не бива те да бъдат свеждани до клишето, че се търси медийна популярност и се цели предизвикването на вътрешни противоречия в БСП. "Партнирането с колкото се може повече формации на принципна основа е начинът, по който можем да търсим по-голям успех на местните избори. Но това е поука с многогодишна давност. Още повече че при такива избори е ясно, че трябва да се разчита на по-широко доверие, авторитет, влияние и възможности, отколкото притежават само местните ни структури", заяви още Найденов. По думите му Националният съвет или конгресът биха дали параметрите на възможните коалиции, но конкретните решения, включително и това как ще се конструират листите и как ще се подкрепя даден кандидат, си остават на местните структури.

 

Кристиан Вигенин:

Секретарят на партията Кристиан Вигенин бе най-словоохотлив по темата. Според него идеята за национална коалиция между двете партии е твърде преждевременна, защото АБВ в момента участва в дясна коалиция и подкрепя дясно правителство. Въпреки това вратата не била затворена, но в БСП се стараели да бъдат принципни и да отстояват политиките, с които са се явили пред избирателите. Бившият външен министър заяви пред репортер на "БАНКЕРЪ", че все пак не е изключено по места да има сътрудничество, при това не само с АБВ, а и в по-широка коалиция. Нужни са и кандидатури, които не са само партийно обвързани. "Преценката обаче трябва да бъде внимателна, за да не обезличи партията. Не може да бъде безпринципна и в името на по-добрия резултат да се направи механичен сбор, защото той често не работи", отбеляза още Вигенин. Той спомена, че в момента тече процес на осъзнаване на хората, които са пуснали бюлетина за АБВ, като са смятали, че едва ли не пак гласуват за БСП. "На доста места има завръщане на такива хора. Допускам, че донякъде инициативата на Първанов е продиктувана от желанието този процес да бъде овладян и АБВ да се яви в по-широка коалиция", подчерта Вигенин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във