Банкеръ Daily

Десислава Танева

Върховният административен съд не поставя под съмнение наличието на чума по животните

Решението на Върховния административен съд не поставя под съмнение наличието на чума по дребни преживни животни, а заболяванията по животните не подбират кой е бил на власт. Това каза по време на парламентарния контрол земеделският министър Десислава Танева в отговор на декларация на БСП. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска отговор от премиера Бойко Борисов защо са избити хиляди животни през 2018 г. в Странджа, след като, по думите ѝ, не е имало чума по дребните животни в региона. В тази връзка червените депутати настояват за изслушване на Борисов в парламента.

Нинова се позова на окончателното решение на Върховния административен съд, който отмени заповедта от 10 октомври 2018 г., издадена от директора на Областната дирекция за безопасност на храните, за умъртвяване на животните от стадото на жена от село Болярово. ВАС отмени и окончателно решението на Административния съд-Сливен срещу фермерката.

Танева подчерта, че премиерът е освободил всички служители, които са били отговорни за случая - от директора на Областната дирекция по безопасност на храните - Ямбол до тогавашния министър. А Българската агенция по безопасност на храните ще изпълни съдебното решение.

Земеделският министър обясни, че е имало заразени животни във фермата на жената от Болярово. Фермата ѝ няма да бъде заличена, а ще бъде регистрирана отново. Становището на БАБХ с вторично огнище на заразата остава обаче в сила. Също така взетите мерки срещу разпространението на чумата са в рамките на закона.

България е получила помощ Европейския съюз в размер на 417 хиляди евро, стана ясно още от думите на Танева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във