Банкеръ Daily

Общество и политика

Върховни съдии отказаха да сезират КС по жалби за изборите

Пленумът на съдиите от Върховния административен съд единодушно отказа да сезира Конституционния съд по постъпили жалби на партии и физически лица срещу резултатите от изборите на 4 април 2021 година.

Сред поискалите това от съда са ВМРО и БСП за България. Че има основание за касиране на изборите смятат още от БНО - формацията, с която се включи във вота от Дубай обвиняемият бизнесмен Васил Божков. Касиране искат и от „Български съюз за директна демокрация“.

Сред сезиралите Върховния административен съд физически лица е и избраната за депутат от "Демократична България" Стела Николова.

От все още коалиционния партньор на ГЕРБ в правителството в оставка на Бойко Борисов - ВМРО, обявиха, че ще търсят път към Конституционния съд за касиране на изборите заради гласуването в Турция чрез Министерския съвет, прокуратурата, председателя на ВКС и Народното събрание.

С друго свое решение Пленумът на съдиите от Върховния административен съд е приел и становища по три конституционни дела.

Те смятат, че е недопустимо Народното събрание да променя закони преди тяхното обнародване в „Държавен вестник“, а т.нар. кариерни бонуси за членове на Висшия съдебен съвет и Съдебния инспекторат са противоконституционни.

Третото становище е свързано с прокурора, който да разследва главния. Тази правна фигура е противоконституционна, е позицията на съдиите от Върховния административен съд. Тя е поредната в този смисъл по делото, по което до седмици се чака решението на Конституционния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във