Банкеръ Daily

Асоциацията на прокурорите:

Върховенството на закона е застрашено

В писмо до медиите от Асоциацията на прокурорите в България изразяват тревогата си от застрашаването на върховенството на закона в страната.

През последните дни редица политически фигури налагат на обществото намерение да изведат прокуратурата от съдебната власт - пишат прокурорите. Към опита за дестабилизация на съдебната власт те причисляват и внесеното във Висшия съдебен съвет искане за отстраняване на главния прокурор.

"Мисията на българските магистрати е да отстояват законността и правото, справедливостта и морала. Ако тази възможност им бъде отнета, няма да остане преграда между българските граждани и произвола" - предупрежадват от Асоциацията на прокурорите.

Междувременно, на сайта на Висшия съдебен съвет е публикувано писмо от главния прокурор Иван Гешев с прессъобщения и статии, отразяващи дейността на прокуратурата. Гешев отправя молба тези материали да бъдат приложени към точка първа в свиканото на 22 юли заседание на пленума на ВСС и с тях да бъдат запознати членовете на Съвета.

В четвъртък кадровият орган се очаква да разгледа искането на служебния правосъден министър Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев от длъжност. В писмото си главният прокурор посочва, че искането на Стоилов се основава единствено и само на медийни публикации.

Допълнителните материали, изпратени до ВСС от Гешев, също са статии, интервюта, включително и видеофайлове от пресконференции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във