Банкеръ Daily

Общество и политика

Върховенството на закона е приоритет за страната ни, каза Борисов

Премиерът Бойко Борисов се срещна в Министерския съвет с делегация на Венецианската комисия. В рамките на разговора премиерът отбеляза констатациите в последния доклад по Механизма за сътрудничество и оценка за България и посочи, че държавата ни е изпълнила всички показатели и препоръки, които Европейската комисия е поставила като условия за отпадане на мониторинга.

Според Борисов постигнатия от България прогрес в тази сфера кореспондира на ангажиментите, които страната ни е поела, присъединявайки се съм Европейския съюз. Премиерът Борисов беше категоричен, че гарантирането на върховенството на закона и занапред ще бъде приоритет за страната ни. 

По отношение на предложените законодателни промени на Наказателно-процесуалния кодекс, министър-председателят изтъкна, че проектът е изготвен в изпълнение на препоръките на Механизма за сътрудничество и оценка на ЕС.

"Становището на Венецианската комисия по законопроекта е изключително важно за България и нашето правителство ще се съобрази с него", отбеляза премиерът и изтъкна, че преди да бъде поискано мнението на Венецианската комисия по промените, темата е била обсъдена и с Брюксел.

Венецианска комисия, официално Европейска комисия за демокрация чрез право, е консултативен орган по конституционно право, създаден към Съвета на Европа през 1990 г. От 2002 г. в работата на комисията могат да участват и страни извън Съвета на Европа.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във