Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪПРОСИТЕЛНИ ПРЕД ГОЛЯМОТО СИНЬО ПРЕЧИСТВАНЕ

Едва ли преди повече от три години, когато под егидата на Политическа академия синият елит се събра за първи път в курорта Боровец, за да се учи на истинска политика, някой е допускал, че резултатът от това обучение в края на мандата на управляващите ще е катастрофално нисък. Но барометърът на общественото мнение го сочи безкомпромисно. Дали политиците се оказаха безнадеждни ученици, или лекторите - недотам даровити учители, е въпрос, по който може да се спори. Важното е, че на практика резултатът от петте образователни семинара в планината не даде очаквания ефект. Вместо умения да печелят симпатиите и доверието на обществото, сините развиха впечатляващи способности да изнервят и разочароват собствените си поддръжници.


През юни 2001 г. предстоят решителни парламентарни избори. Затова в повечето политически централи вече обсъждат стратегията и тактиката за спечелването им, основните послания и техниките, с които ще бъде привлечен негово величество избирателят.

В синята партия

обаче точно сега на дневен ред излезе друг неотложен проблем - за организацията, структурите и кадрите. Не че той съществува от днес, но оставката на Христо Бисеров размести пластовете и се наложи Екатерина Михайлова да се захване незабавно с него, да притъпи острите конфликти и да привлече с неконфронтационния си нрав разколебаните от политиката на СДС. В самата партия едни са настръхнали от започналата чистка по върховете, а други се надяват тя да не ги засегне.


В крайна сметка нещата се свеждат до това, дали Иван Костов ще събере достатъчно смелост да ремонтира из основи организацията, която ръководи - при това половин година преди предстоящите избори?


След първото заседание на Националния съвет на СДС, на което Христо Бисеров вече нямаше лидерската дума, първият човек в партията - Иван Костов, недвусмислено намекна, че

най-голямата грешка на СДС

е била избирането на хасковския адвокат за главен секретар. Благодарение на Бисеров, значителна част от новите членове на синята партия не се интересувала от управлението на обществото или от политическа кариера, а от тежестта на личния си джоб, твърдят депутати от мнозинството.


Същевременно няма как да се прикрие, че Костов толерираше този процес твърде дълго време, разчитайки на абсолютната политическа лоялност на своето обкръжение. Но днес повечето от тези хора не демонстрират лоялност. Те вече са се облажили достатъчно от партийното си членство и личните им интереси влизат в остро противоречие с интересите на партията. За личния бизнес на тези неназовани членове е много по-изгодно държавата да бъде слаба - да не може да си събира данъците и освен това да няма ефективен съдебен арбитър.


За да докаже успешното си управление и за да се бори за спечелването на втори мандат, СДС трябва категорично да се разграничи от подобни мераци. И задачата на новия й главен секретар - Екатерина Михайлова, е да разреши точно този конфликт.


Необходимо е да мотивирам организацията за спечелването на предстоящите избори, бе заявление веднага след встъпването й в новата длъжност.


Според членове на Националния съвет на СДС обаче изпълнението на това обещание няма да е никак лесно. Трудноизпълним е и съветът на политолога Огнян Минчев - компрометираните фигури от СДС да минат крачка назад в името на спечелването на изборите.


Председателят на партията Иван Костов и главният секретар Екатерина Михайлова се надяват, че излизането на Бисеров от ръководния апарат ще е явен знак за разочарованите от методите му

стари седесари

Така че след последното пречистване на СДС от тях се очаква да се върнат отново в сините структури. И още: да решат възникналите организационни проблеми.


Но процесите, които отварят дълбоки рани в сините редици през последните четири години, изискват и дълготрайно лечение. Може ли при това положение синята коалиция да се представи успешно в предстоящата предизборна битка? В положителния отговор на този въпрос не вярват дори конюнктурните политолози, които ту са лоцмани на сините, ту се разграничават от тях. А зад отчетите им за обществените нагласи прозират единствено личните им амбиции да допълнят имиджа на политиците, от чието преуспяване очакват изгода.


Въпросът за изборната победа в сините редици се задълбочава и от особената позиция на втората знакова личност в СДС - Евгений Бакърджиев, всепризнат и доказан майстор на организирането и успешното провеждане на предизборни кампании. Дали обаче Костов ще може да се надява на всичките му умения и опит за спечелването и на предстоящата надпревара? При разделителните процеси в СДС от последната година Бакърджиев нито веднъж не застана открито срещу Костов, противно на масовите очаквания.


Печеливша или недотам е

тактиката на софийския шеф

на СДС, искрени ли са, или не изявленията му пред медиите през последните шест месеца, може много да се дискутира. Факт е обаче, че от неговата уста редовите партийци и бизнесмени чуха за първи път онова, което се надяваха да им каже Костов. А той още в навечерието на местните избори обеща да създава бизнес от град на град и веднага след това забрави обещанието си.


След оставката на Христо Бисеров през есента на 2000 г. мнозина от конюнктурните съдружници на СДС повярваха, че и казусът Бакърджиев е решен. Но това все още не е факт. Защото бившият вице - мащабно оплют, е костелив орех и трудно ще се даде.


В най-скътаните кюшета на сините парламентарни коридори се шушука, че премиерът има

стара договорка с градоначалника Софиянски

Сценарият предвиждал повторно спечелване на парламентарните избори и нов мандат за Иван Костов. А след като приключи с кметските си задължения през 2003 г. премиерския пост да поеме вечно усмихнатият Стефан. В тези планове били посветени също президентът Стоянов и бившият вицепремиер Александър Божков, както и някои влиятелни икономически кръгове, стоящи зад тях.


Така или иначе, според сценария в бъдещето на СДС и коалиция няма роли за хора като Бисеров и Бакърджиев. Партньорката от БЗНС Мозер доста безцеремонно ги отписа на последния конгрес на партията си: Мястото на ДПС е в ОДС, особено сега, когато политическият егоизъм на господата Бисеров и Бакърджиев беше разобличен и отстранен.


За Бисеров съпартийците му твърдят, че нямал амбиции да се включва в бъдещи партийни разклонения, но ако сините лидери го притиснат повече от допустимото, той като нищо можел да помогне за успеха на нечия друга кауза. Точно такава заплаха в изказването на доскорошния главен секретар на СДС усетили присъствалите по време на заседанието на Националния съвет в Боровец на 3 и 4 ноември негови колеги. Взимайки думата последен,

Бисеров ясно е обвинил Йордан Соколов в кинжализъм

Поводът за това изказване били персоналните нападки, които председателят на Народното събрание отправил към софийския син шеф Евгений Бакърджиев заради предполагаеми връзки с Майкъл Чорни. Очевидци на денонощния живот в Ривиера през онези години не помнят да са виждали Бакърджиев на една яхта с Чорни. Но Едвин Сугарев е видял друго от Монголия. Ако пък специалните служби могат да докажат недалновидно поведение на ексвицето Бакърджиев, защо не го направят по съответния ред?


На този фон е прозвучало и предупреждението на Бисеров, че споменаването на конкретни имена е вредно за СДС явление и няма да доведе до добри резултати. И още - че партията не трябвало да се дели на добри и лоши момчета.


Всъщност изказването на бившия главен секретар на СДС не би следвало да се тълкува като заиграване с шефа на софийската организация Евгений Бакърджиев. Двамата никога не са могли да работят заедно. И думите на Бисеров в Боровец по-скоро трябва да се схващат като предупреждение към синия елит да внимава с нападките си към него. Защото ако Бисеров си отвори устата без претенции да бъде хроникьор на синята партия, последиците са непредсказуеми. А на това сега залагат толкова много истински и ченгета по душа в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във