Банкеръ Daily

Говорителката на ЦИК Росица Матева разясни:

Въпреки машинното отчитане, в секциите ще броят и на ръка

Избирателите могат да бъдат сигурни, че гласът им няма да бъде манипулиран. Никоя от машините за гласуване не поддържа интернет връзка и на тях не може да им бъде повлияно. Възможно е да бъде въздействано върху 5 машини, но не и на 11 013, колкото ще бъдат те в изборния ден в цяла България.

Това обяви говорителката на Централната избирателна комисия (ЦИК), Росица Матева в ефира на БНТ по повод предстоящите избори на 2- ри октомври, на които гласоподавателите ще могат да упражнят правото си на вот с помощта на машина за гласуване.

Матева уточни, че за машините е създаден софтуер, разработен специално за тези избори, който е защитен с ключ, съставен от 3 части. Достъп до него имат само членовете на ЦИК, които са участвали в създаването му. Ето защо Матева е категорична, че на този своеобразен код не може да бъде повлияно по никакъв начин.
На въпрос защо въпреки машинното гласуване и отчитане на гласовете, от ЦИК има издадени указания за ръчното им преброяване, Матева отговори, че това е направено с цел никой да няма основание да твърди, че по някакъв начин гласуването с машини може да бъде манипулирано.
От думите й стана ясно още, че е възможно да има известно забавяне в изборния процес и преброените разписки ще бъдат записвани в специален протокол. След това те ще бъдат сравнени с данните от флаш паметите на машините за гласуване. Ако двете флаш памети са повредени или по
някаква техническа причина не могат да бъдат отворени, тогава ще се пристъпва към броенето на разписките от машинното гласуване, отбеляза още Росица Матева.

Във връзка с изявленията на някои политически партии, че машините за гласуване са проблемни, говорителката на ЦИК обясни, че от Централната
избирателна комисия са предоставили по два броя от тях на всяка партия, за да може кандидат-депутатите да обяснят на гласоподавателите как става целият процес по машинното гласуване.

В студиото на предаването „Говори сега” по БНТ 1, Росица Матева направи демонстрация какво преставлява машинното гласуване и разясни стъпките, чрез които то може да стане възможно.

„При евентуално объркване на вота, нямаме право да гласуваме за втори път”, категорична бе Матева и акцентира върху това, че задължително преди да се натисне бутона „Гласувай”, гласоподавателят трябва много внимателно да прегледа какво е избрал.

„Невъзможно е повторното гласуване с една и съща карта. Избирателят гласува с една карта, след което я връща на член от Секционната избирателна комисия (СИК)" - подчерта Матева.

По отношение на подвижните избирателни секции, говорителката на ЦИК заяви, че право на такива ще имат хора с трайни увреждания, които нямат физическа възможност да отидат до секциите. Преценката за вида на увреждането обаче ще бъде на общинските администрации, които са под контрола на Районната избирателна комисия (РИК).

Отговорността за изпълнението на задачите, свързани с подвижните избирателни секции и с преценката на степента на увреждането, ще бъде на кметовете и на общинските аминистрации. Матева допълни, че за карантинираните лица няма законово основание да бъдат създавани специални секции, освен ако към деня на изборите не е обявено извънредно епидемично положение в страната.

Господин Динев

Facebook logo
Бъдете с нас и във