Банкеръ Daily

Общество и политика

Въпреки критиките: Парламентът се зае с второто четене на бюджета за 2021 г.

Започна парламентарното заседание, на което депутатите гледат на второ четене финансовата рамка за догодина. Народните представители ще разгледат бюджетите на Националната здравноосигурителна каса, Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2021 г.

Пленарното заседание започна с проверка на присъстващите от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева заради онлайн включването на част от депутатите.

Финансовата рамка за догодина е изчислена при спад на икономиката от 3,9 на сто, макар и мнозина експерти да смятат тази прогноза за твърде оптимистична. Ако тя се реализира, дефицитът в хазната ще бъде близо пет и половина милиарда лева.

Финансовата рамка разрешава поемането на нов държавен дълг до 4,5 милиарда лева.

Основните параметри са, че от догодина минималната работна заплата ще бъде 650 лева. За медиците на първа линия - ръстът на възнагражденията ще бъде 30 на сто, за служителите в публичния сектор - 10%.

Допълнително към МВР ще се насочат 77 млн. лв. Те обаче няма да са достатъчни за исканото от полицаите 30% увеличение на заплатите, както е предвидено за всички държавни служители на първа линия. За полицията увеличението ще е 15 на сто. Първоначално беше заложено 10-процентово увеличение. 

Пенсиите ще се увеличават от 1 юли по швейцарското правило, но най-ниската ще стане 300 лева от 1 януари. Пенсионерите ще получават добавки от 50 лева през януари, февруари и март.

Родителите с най-ниски доходи ще могат да получават помощи, а всички - да се възползват от намаляване на данъчната основа. Това бе една от най-спорните теми между първо и второ четене. В крайна сметка коалиционните партньори се споразумяха, че за едно дете в домакинство трябва да останат 450 лева, за две - 900 лева, а за три - 1350 лева.

За семействата с месечен доход до 410 лв. на човек, месечната помощ е 40 лв. за едно дете, 90 лв. - за две, за три - 135 лв., за четири - 145 лв., а за всяко следващо помощта за семейството нараства с 20 лв. Домакинствата с доход между 410 лв. и 510 лв. ще получават 80% от размера на изброените помощи.

Само за догодина 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж - мярка, свързана с пандемията от Covid-19.

В началото на днешното заседание БСП настоя бюджетът за 2021 г. да бъде оттеглен, докато не бъдат включени социални и икономически мерки за подпомагане на домакинствата и малкия и среден бизнес в условията на кризата, причинена от коронавируса. Мнозинството обаче отхвърли предложението с помощта на "онлайн депутатите" от ГЕРБ.

Според соцлидерът Корнелия Нинова в сряда правителството ще реши да затегне мерките по предложение на здравния министър Костадин Ангелов, но няма да приеме мерки за подпомагане на затворения бизнес, нито за родителите, които ще трябва да гледат децата си заради дистанционното обучение. По думите ѝ, премиерът Бойко Борисов и здравният министър си играят на "доброто и лошото ченге, докато хората умират на стълбите на болниците и в линейките". А когато "Борисов управлява, България Народното събрание съществува проформа". 

По-рано днес в отворено писмо до парламентарна група на ГЕРБ бившият ѝ председател Цветан Цветанов призова депутатите от управляващата партия да не приемат окончателно бюджета. Според Цветанов бюджетът е приет на първо четене под натиска на премиера и председател на ГЕРБ Бойко Борисов, но ако бъде приет в този си вид, би увредил трайно финансовата стабилност на България.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във