Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Въпреки изкушенията и натиска, останахме опозиция отначало докрай

"Парламентарната група на "БСП за България" има четири достойнства в този парламент", заяви председателят на групата Корнелия Нинова в декларация по повод на закриването на 44-ото Народно събрание.

Нинова отбеляза, че левицата е влязла в парламента с програма за промяна, за борба с паралелната държава и с досегашния модел на управление. "Още в първите дни получихме предложение да изоставим тази наша цел, да станем част от модела, да предадем почти един милион българи срещу влизане във властта и лични облаги. Отказахме. Останахме принципни, последователни, верни на хората, които ни избраха и честни към тях", подчерта тя.

"Второ - изпълнихме обещаното", посочи лидерът на социалистите. И добави, че всички поети ангажименти преди изборите са внесени след това като законопроекти в парламента.

"Не влязохме в скрити договорки с властта, не участвахме в задкулисни плаващи мнозинства. Останахме опозиция отначало докрай въпреки изкушенията или настиска в определени моменти," каза лидерът на БСП.

"Четвърто - превърнахме се в алтернативата, не на думи, а с работа и действия", посочи още тя. Нинова уточни, че депутатите от групата ѝ са внесли 1323 алтернативни предложения по закони и решения на парламента. "Тези числа и факти ни дават основания накрая на 44-то Народно събрание да кажем, че нашата работа като опозиция и алтернатива свършихме добре и с грижа за хората. Но обликът на всяко Народно събрание се дава от мнозинството", коментира червената лидерка. По думите й, управляващите са наложили "арогантно, самодостатъчно, на моменти минаващо всяка граница на приличието поведение".

"Управляващите сложиха на този парламент шест печални характеристики, които го превърнаха в една от най-малко уважаваните институции в парламентарната република. Вместо да контролира изпълнителната власт, парламентът стана изпълнител на волята на един човек - премиера", заяви Корнелия Нинова. Второ, посочи тя, "това мнозинство променяше законите често без оценка за въздействието и в разрез със законотворческата техника".

"За четири години сте променили 23 пъти Закона за лечебните заведения", обърна се към Нинова към управляващите и изчисли, че без ваканциите и неработните дни това означава промяна на всеки 20 дни. По думите й, Кодексът за социално осигуряване е променян 31 пъти.

"Това мнозинство ще се запомни като едно от най-лобистките. Корупцията се залагаше в законите и така стана ненаказуема", изтъкна лидерът на социалистите и отбеляза, че левицата е успяла да спре някои лобистки поправки.

"Мнозинството на ГЕРБ и "Обединени патриоти" наложи стил на крайна нетърпимост и ограничаване на опозицията. Ръководството на Народното събрание и управляващото мнозинство вкараха парламента в груба конфронтация и междуинституционална война с президентската институция", смята Нинова.

Тя констатира и че за четири години мнозинството е сменило 15 от 19 министри.

"Заплатите на депутатите се увеличаваха постоянно, а управляващите отхвърляха три пъти нашето предложение те да бъдат намалени и замразени до края на мандата", посочи лидерът на БСП.

Според Нинова, България може да се управлява по различен начин. "След девет дни решаваме не просто кой ще стане депутат. След девет дни се залага бъдещето на България", заяви тя и пожела кураж на българските граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във