Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин:

Въпреки че на терена на лявото оставаме сами, то се свива

Видимо е, че ИТН ще има водеща роля, а ГЕРБ отново ще бъде в пълна изолация и в новия парламент. Това  каза в интервю за БНР Кристиан Вигенин, председател на предизборния щаб на „БСП за България”, водач на листата в Ямбол и заместник-председател на 45-ото Народно събрание. Според него спрямо 4 април сме в изходната точка и почти нищо не се е променило, с изключение на това, че две от формациите на „т.нар. промяна“ са с малко повече депутати.

„Трябва да видим как ИТН смята да подреди собствените си приоритети. Когато си водеща политическа формация и от теб се очаква да имаш ключова роля в следващото управление, да го водиш – тогава трябва да сме наясно какви са твоите собствени приоритети, да видим къде БСП би могла да впише своите“, коментира Кристиан Вигенин.

Според Вигенин един от големите проблеми на 45-ото НС е била липсата на диалог между политическите формации.

„Ако това продължава по същия начин и в 46-ото Народно събрание и си говорим от екраните на партийните телевизии, нищо добро не ни очаква, за съжаление“, смята той.

Кристиан Вигенин сподели разочарованието си от изборния резултат на „БСП за България“ след, по думите му, много активната, интересна и цветна кампания. 

„Беше една кампания по учебник. Естествено една кампания не може да промени цялостно тенденциите“, допълни той.

"Партия, която не може да привлича младите, няма перспектива и няма защо да си затваряме очите за това", подчерта Вигенин.

„Основната част от избирателите на БСП е в по-високите възрастови групи. Младите като цяло гласуват за други политически формации и въпреки че на терена на лявото продължаваме да сме сами, като че ли лявото се свива, левите избиратели не виждат в нас цялостна алтернатива на десницата в момента“, коментира още той.

Лявото обединение се състоя, но само донякъде и то трябва да продължи да се развива, изтъкна още Кристиан Вигенин. По думите му фокусът трябва да бъда върху това българската левица да стане привлекателна за младите и активните хора.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във