Банкеръ Daily

Общество и политика

Външното оценяване за учениците от 4 и 10 клас под въпрос

"Ако ситуацията не позволява, няма да провеждаме външните оценявания за 4 и 10 клас. Засега обаче то остава". 

Това обяви пред депутати министърът на образованието Красимир Вълчев, който подчерта, че именно с тях има методологически проблем. За определен брой ученици от 4 клас пък ще бъде направено електронно изпитване.

"Изводите у нас и в много други страни са, че електронното обучение води до дефицити. За миналата година само с 1% от учениците не е имало педагогическо взаимодействие. С останалите е имало физически, асинхронен или друг контакт. Това обаче не е толкова ефективно, колкото когато децата ходят на училище", обясни министърът.

Образователното министерство утвърди промени в учебните програми по няколко предмета за V-VII клас.

Целта е учениците да придобият практически умения, особено в областта на математиката и природните науки. Препоръката е при представяне на уроците по някои теми да преобладават ситуации от практиката и решаване на житейски казуси.

Промени има в програмите по география и икономика за V и VI клас, математика за V, VI и за VII клас, и по биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда за VII клас. 

Отпадат подтемите към отделните теми и се ограничава броя на учебните статии в учебниците, което дава повече свобода на учителя да прецени колко урока да посвети на дадена тема в зависимост от интересите и потребностите на учениците, посочват от МОН.

Наред с това във всички учебни програми някои нови понятия отпадат, тъй като присъстват под формата на очаквани резултати от обучението, усвоени са в предходни класове и е важно да се познават и използват на практическо равнище, а не да се възпроизвеждат под формата на дефиниции.

Независимо от увеличаването на броя на часовете по математика в V и в VI клас и по география и икономика в VI клас, утвърдено още преди началото на учебната година, допълнителни теми не са предвидени. Част от темите са преразпределени в класовете от етапа за по-тясно осъществяване на междупредметни връзки, а други отпадат. По математика признаците за делимост на 9 и на 10 отпадат, но остават признаците за делимост на 2, 3 и 5. Отпада и темата в VII клас „Построения с линия и пергел“, като за тези умения се работи на практическо равнище в темите „Еднакви триъгълници“, „Неравенства“ и „Успоредник“. По география и икономика „Антарктида“ се премества за изучаване от V в VI клас във връзка с увеличения брой часове.

Променените учебните програми ще се прилагат поетапно от учебната 2021/2022 година за учениците, които постъпват в V клас, като до одобряването на нови учебници ще се използват съществуващите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във