Банкеръ Daily

Общество и политика

Външното министерство осъди посегателство върху съветски паметник в Добрич

Министерството на външните работи категорично осъжда оскверняването на паметника на Съветската армия в Добрич. "Очакваме компетентните органи да разкрият извършителите на този акт и те да бъдат подведени под отговорност. Принципна позиция на МВнР е винаги да осъжда поругаването на паметници, независимо от мотивите. Подобни действия са недопустими и не съответстват на отстояваните от страната ни демократични ценности", се казва в позиция на ведомството.

За посегателството срещу паметника на Съветската армия в градския парк в Добрич информираха от Областната дирекция на МВР.  Върху паметника е изписано със син спрей – „Смърт на окупаторите” . По случая е образувано досъдебно производство.

Междувременно министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу поиска от ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин да разгледа въпроса за търсене на наказателна отговорност от представители на властите на някои чужди страни, взели решения за разрушаване на паметници на загинали съветски граждани. Става дума за случаите на премахване на паметници, свързани с Втората световна война.

На 7 април руският президент Владимир Путин подписа закон за изменения в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс на Русия, който позволява да се търси наказателна отговорност за "унищожаване или повреждане на мемориални съоръжения, увековечаващи паметта на загинали в защита на Отечеството", предаде ТАСС.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във