Банкеръ Daily

Общество и политика

Външното министерство осъди нападението срещу ЛГБТИ центъра

Генералният директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска се срещна с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври срещу общностния ЛГБТИ център „Рейнбоу хъб“

Министерството на външните работи осъжда остро нападението над общностния център „Рейнбоу хъб“ в столицата, което оценява като недопустима проява на нетолерантност и погазване на правата на човека и основни свободи на граждани на Република България. Това заяви генералният директор по глобалните въпроси в МВнР Уляна Богданска по време на среща с представители на неправителствени организации по повод нападението на 30 октомври срещу общностния ЛГБТИ център „Рейнбоу хъб“. От министерството изразиха съжалението си за преживяното насилие. Подчертано бе, че защитата на човешкото достойнство и свободата на личността са основни демократични ценности, а прояви на хомофобия и омраза нямат място в българското общество.

Срещата бе организирана в отговор на писмо от пет водещи неправителствени организации до министъра на външните работи Светлан Стоев. Бяха обсъдени възможности за задълбочаване на взаимодействието между държавните институции и неправителствения сектор с цел противодействие на подобни негативни явления и насърчаване на взаимно уважение, разбирателство и толерантност.

Генералният директор по глобалните въпроси в МВнР отбеляза, че една от приоритетните теми на външната политика в правозащитната област е именно борбата срещу дискриминацията и нетолерантността. В тази връзка министерството призовава отговорните институции за внимателно и безпристрастно разследване на случая, като се вземат всички възможни мерки за налагане на предвидените в закона санкции. Представителите на неправителствените организации бяха уверени, че ведомството ще продължава да създава необходимите предпоставки за утвърждаване на среда, свободна от прояви на дискриминация, включително чрез съвместната си работа с международните организации като ОССЕ, Съвета на Европа, Европейския съюз и ООН.

Facebook logo
Бъдете с нас и във