Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно: Скопие трябва да се разграничи от омразата към България

Ние очакваме от страна на Република Северна Македония предприемане на действия по отношение на изпълнението на клаузи, подписани още през 2017 г. и за някои от тях четири години не можем да разберем защо не се изпълняват, отбеляза Стоев.

Процесът на присъединяване на Рeпублика Северна Македония към ЕС не е само желанието на Европейския съюз, трябва да има и доказани действия и от страна на Скопие, за да бъдат убедени не само европейските партньори, но и държавата членка България, че те имат желание и по двустранна линия да се решават проблемите, заяви министърът на външните работи Светлан Стоев.

Министърът обясни, че България  работи по две линии - двустранният диалог и даване на гаранции в преговорната рамка от страна на държавите членки на ЕС, че договорите, които са подписани от РСМ, включително с България, ще бъдат изпълнявани за в бъдеще. Според него краткият път е двустранният път, а дългият - когато трябва да се мине през всички страни членки за получаването на съгласие за включване на елементи в преговорната рамка, които удовлетворяват България.

"В последните два месеца има по-голяма чуваемост на това какви са българските притеснения, и те не са егоистични притеснения, отбеляза още министър Стоев. Ние сме поставили много ясно какви условия трябва да бъдат изпълнени и, когато видим изпълнението на тези условия, средата за по-нататъшен диалог ще бъде съвсем различна", допълни Светлан Стоев и уточни, че това, което за съжаление виждаме е езикът на омраза, който се прокарва от някои политически сили и то от младежки движения.

Той посочи, че до този момент не сме чули разграничение от официален източник от Република Северна Македония за това, което беше казано.

"Би ми се искало да има резултат по време на словенското председателство. Ние очакваме от страна на Република Северна Македония предприемане на действия по отношение на изпълнението на клаузи, подписани още през 2017 г. и за някои от тях четири години не можем да разберем защо не се изпълняват. И това задава въпроса доколко са искрени нашите съседи по отношение на изпълнение на ангажиментите си спрямо България", коментира външният министър. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във