Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно се разгневи на Скопие заради резолюция за идентичността и езика

Ведомството отбелязва, че този ход идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, тъкмо е започнал да преминава в по-положителна фаза.

Министерството на външните работи изрази  разочарование от приетата на 29 юли резолюция от парламента в Северна Македония. Ведомството отбелязва, че този ход идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, тъкмо е започнал да преминава в по-положителна и обещаваща фаза.

Скопие прие предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България за европейското бъдеще на Скопие.

"Македонската идентичност и език са неприкосновена реалност на нашия народ. Те са наше наследство от предишните поколения и наследство за бъдещите поколения. Именно затова с тази резолюция искаме да сложим край на постоянно съществуващите тенденции за отричане на волята на народа и за преговори без граници по теми и въпроси, които принадлежат на вековете от далечното минало, заяви депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Тимчо Муцунски, обяснявайки необходимостта резолюцията да бъде приета.

"България очаква обнародването на резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието й от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог. За България би било напълно неприемливо чрез подобни актове да се мотивира или оправдава неизпълнение на Договора за добросъседство и сътрудничество от 2017 г., което влиза в противоречие с водещи принципи на международното право", се казва в позицията на Външно. 

Според екипа във ведомството "единственият правилен път за намиране на устойчиви и взаимно приемливи решения на актуалните предизвикателства в отношенията ни е стриктното придържане към постигнатите договорености и поети ангажименти, ефективното им и добросъвестно изпълнение, както и поддържането на искрен и пълноценен диалог".

Facebook logo
Бъдете с нас и във