Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно проверява карта на Турция, обхващаща български територии

Карта на Турция, която обхваща територии и от България, е поместена във фейсбук профил, свързан с министъра на националната отбрана на Турция Хулуси Акар. По този повод министърът на външните работи Екатерина Захариева е разпоредила незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой. 

Публикацията е била докладвана на министър Захариева в ранния следобед в сряда.  Посланикът на Анкара в София е направил проверка и е потвърдил пред българските власти, че този профил няма нищо общо с министър Акар. Предполага се, че профилът се поддържа от група хора.

“Във връзка с публикации в български медии за карта на Република Турция, обхващаща територии и от Република България, поместена във Фейсбук профил, свързан с Хулуси Акар, министър на националната отбрана на Турция, МВнР информира, че още в сряда в ранния следобед публикацията бе докладвана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тя се разпореди незабавно зам.-министър Петко Дойков да се свърже с турския посланик Хасан Улусой”, се казва в съобщение на Външно министерство.

Посланик Улусой обеща да предостави допълнителна информация, след като турската страна направи допълнителни проверки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във