Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно препоръчва българите да не пътуват до Каталуня

Министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до испанската автономна област Каталуния и столицата й Барселона. Причината е, че се очаква нарастване на напрежението между протестиращите и органите за поддържане на обществения ред. 

"Препоръчваме на българските граждани да не предприемат без неотложна необходимост пътувания до Каталуния преди и по време на обявената за петък генерална стачка, а постоянно пребиваващите в областта български граждани или туристи да избягват районите, в които се организират протестни мероприятия", се казва в съобщението.

Остават в сила и предишните предупреждения и съобщения от Министерството на външните работи на България. Генералното ни консулство в Барселона и посолството ни в Мадрид следят ситуацията и са готови да оказват съдействие при необходимост.

Българските граждани могат да се свържат с генералното консулство в Барселона на телефон: +34 937 969 950, както и на телефона за спешни случаи: +34 619 217 097 и с посолството в Мадрид на телефони: +34 913 455 761; +34 913 456 651 и на дежурния телефон в извън работно време: + 34 678 013 846.

Испанските власти съобщиха, че най-малко 80 души, включително 46 полицаи, са били ранени по време на вчерашните размирици. Арестувани са 33 човека.   Испанският министър на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка заяви, че в Каталуня ще бъдат изпратени допълнителни полицейски сили, за да гарантират сигурността.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във