Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно предлага гласуване по пощата за българите в чужбина

Светлан Стоев прогнозира, че за предстоящите президентски избори ще се открият повече секции в чужбина.

Външно министерство ще предложи промени в изборното законодателство, което позволява гласуване по пощата за българите в чужбина с предварителна регистрация. Другото предложение е сформиране на Районна избирателна комисия "Чужбина", заяви  министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг в министерството.

Той прогнозира, че за предстоящите президентски избори ще се открият повече секции в чужбина.

"Министерството не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина, а институция, която е призвана да защитава националните интереси на страната и българските граждани в чужбина, отбеляза Стоев и допълни, че след изборите на 21 юни за първи път външно министерство не е било упреквано, че не е изпълнило ангажиментите с изборния процес в чужбина. 

"На последните избори в чужбина бяха открити 782 секции, което е рекорд в сравнение с предишни избори. За сравнение през април са били 484. Секции е имало в 68 държави, гласували са 173 843 български граждани, което е с 4 процента по-малко от изборите през април, каза Калин Анастасов от работната група. По думите му в чужбина българите са избрали да гласуват с машини. 129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на изборите, което е огромен брой и затруднява работата на изборните комисии" обясни  постоянният секретар в министерството Иван Кондов. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във