Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно: Няма споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани

Публикациите във Фейсбук относно подписано двустранно споразумение между България и Гърция за пътуване на граждани без карантина не отговарят на истината. Това съобщиха от Министерство на външните работи. 

Публикациите в социалната мрежа цитират гръцки сайт, който твърди, че между двете страни е подписано двустранно споразумение, което предвижда от 1 юли 2020 г. да бъде възможно гражданите да пътуват между двете страни без карантина. Публикацията се позовава на Българо-гръцката търговско-промишлена палата.

Такова съобщение на сайта на палатата няма.

Междувременно министърът на туризма Николина Ангелкова предупреди българите, които изберат да почиват в Гърция или Турция, че след завръщането си в страната ще трябва да останат под 14-дневна карантина. Тя присъства на обсъжданията на промените в Закона за здравето от парламентарната правна комисия. Сред предложените промени има и такива, които подкрепят местния туризъм. Ресорният министър припомни, че ситуацията е изключително динамична и все още се очакват указанията на Европейската комисия за въвеждането на единни здравни стандарти.

"Най-важното в момента е проследяването на разпространението на коронавируса, за да се прецени как ще се отворят границите за туристите", каза Ангелкова и призова българите да изберат курортите по нашето Черноморие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във