Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно настоя да не се огласяват детайли за евакуацията от Афганистан

Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан започна едновременно с навлизането на талибаните в покрайнините на Кабул.

Външно министерство обяви в петък, че не е преставало през последните дни да работи активно за изтеглянето на българските граждани от Афганистан.

В условията на непрекъснато променяща се, сложна и несигурна обстановка МВнР информира своевременно българското общество за хода на евакуацията, при строго съблюдаване на сигурността на засегнатите граждани.

"Тъй като процесът на евакуация не е приключил, се обръщаме с призив към представителите на медиите, както и към гражданите, да се въздържат от огласяването на подробности около обстоятелствата по изтеглянето на българските граждани от Афганистан, които биха могли да застрашат сигурността както на вече изведените ни сънародници, така и на тези, които предстои да бъдат евакуирани и на партньорите, които ни оказват съдействие", съобщиха от ведомството.

Както съобщихме по-рано, към този момент извън Кабул са изведени 14 български граждани, а четирима са на сигурно място и им предстои евакуация в следващите часове. МВнР е в постоянен контакт със сънародниците ни и оказва съдействие за тяхното изтегляне от страната и по-нататъшното им придвижване до България.

Масова евакуация на дипломатически персонал и афганистански сътрудници от Афганистан започна едновременно с навлизането на талибаните в покрайнините на Кабул. Първият от двата самолета с близо 500 пътници кацна в пакистанската столица Исламабад на 15 август.

Талибаните публично гарантираха сигурността на тези, които искат да заминат, но въпреки това президентът на Съединените щати обяви, че изпраща допълнително хиляда войници за охрана на летището в Кабул, където се премества американското дипломатическо представителство. Общо 5 хиляди американски войници запълват вакуума, оставен от афганистанските сили, които масово дезертират.

Байдън предупреди талибаните, че ще срещнат "бърз и мощен военен отпор", ако застрашат по какъвто и да е начин американски граждани, но отказа да промени решението си да изведе всички американски войски от Афганистан, щом евакуацията на цивилните приключи.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във