Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно министерство осъди сбирката на националисти от Европа у нас

Министерството на външните работи изразява своето силно възмущение по повод провелата се на 21 април  в София среща на представители на крайнодесни организации от страната и чужбина.

Крайнодесни движения от Германия, Франция, Полша, Чехия и Унгария се събраха вчера по покана на Българския национален съюз у нас. Въпреки призивите срещу събранието от страна на антифашистки организации, то се състоя в малка зала на бул. „Сливница”. Присъстващите учредиха “Крепост Европа” - националистически съюз от европейски крайнодесни формации. Целта на новата формация е пълно ликвидиране на влиянието на марксизма, ционисткото лоби, масонството, левите партии и организации, джихадистките групи.

"Като груба провокация и посегателство срещу морала на българското общество и историята на българската държава се разглеждат разлепените некролози и афиши на Адолф Хитлер в различни градове у нас, както и вандалското оскверняване с нацистка символика на паметници и публични сгради.  За пореден път, по най-категоричен и остър начин, осъждаме всички подобни действия, активно прокламиращи ксенофобски, антисемитски и расистки послания. Такива цинични прояви нямат място в нашата страна и не отразяват ценностната система на нашия народ, който винаги се е противопоставял на фанатизма и екстремизма във всяка една тяхна форма. Изповядването на ненавистническа идеология, заедно с нейните проявления, следва да бъде акт преследван с абсолютната строгост на закона.", се казва в позиция на Външно министерство, разпространена до медиите. 

В текста се казва, че ведомството ще продължи да влага максимални усилия, за да се противопостави на всички възможни форми на антисемитизъм, ксенофобия, расизъм и език на омразата, както в страната, но така също и чрез активно сътрудничество в рамките на процесите на европейската и световна сцена. 

"В навечерието на един от най-светлите християнски празници призоваваме да бъдат защитавани основните европейски ценности като зачитането на човешкото достойнство, свободата на личността и правата на човека. Красотата на българския народ произтича от неговото многообразие – културно, религиозно и етническо, което той е съхранил във вековете на своето съществуване и не следва да бъде позволявано на нищо и никой да го петни и руши.  Всички действия и демонстрации, насаждащи омраза и нетолерантност, са несъвместими с нашето разбиране за цивилизованост и демократичност на едно общество", се казва още в позицията.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във