Банкеръ Daily

Общество и политика

Външно: Бъдещето на ЕС зависи от всеки един от неговите 500 млн. граждани

Всяка година на 9 май обединена Европа отбелязва своя празник, посветен на мира и единството. Бъдещето на Европейския съюз днес повече от всякога зависи от волята на всеки един от неговите над 500 милиона граждани да защитава свободата, равенството, демокрацията и върховенството на закона. Това се казва в позиция на Министерство на външните работи по случай Деня на Европа. 

Честванията на Деня на Европа свързваме както с края на един от най-кървавите и разрушителни конфликти в световен мащаб, така и с поставянето на основите на обединение на европейските държави, чиято цел е постигането на траен мир и просперитет, чрез зачитането на ценностите на демокрацията, човешките права и свободната воля.

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва в тържествената церемония по издигане на флага на Европейския съюз пред парадния вход на Администрацията на Президента. На церемонията присъстваха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Димитър Главчев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, министър Лиляна Павлова, столичният кмет Йорданка Фандъкова, дипломати.

На днешния ден отдаваме почит на всички политици в европейската история, които в тъмните времена след Втората световна война проявиха визионерско мислене и наложиха идеите си за обединение. Без тях и лидерството, което проявиха, държавите от съвременния Европейски съюз не бихме постигнали икономическите и социалните достижения, които често приемаме за даденост в настоящето.

Пет години след приключването на военните действия от Втората световна война, на 9 май 1950 г., Робер Шуман, тогава френски външен министър, споделя идеята си за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която да направи войната между европейските народи немислима.

Историческата „Декларация на Шуман“ предлага създаването на една наднационална европейска институция и само година след неговата реч в Париж е подписан договорът за създаване на подобна институционална форма на сътрудничество - Европейската общност за въглища стомана (ЕОВС). Тази първа стъпка към обединение на доскорошните съперници на континента и политическите лидери на следвоенна Европа се смята за началото на това, което днес наричаме Европейски съюз.

Вече десет години България участва активно в непрекъснатото институционално изграждане на Съюза, в укрепването и успешното развитие на европейския проект. Страната ни има своето важно място и силен глас, с които допринася за единна, солидарна, толерантна и просперираща Европа. България се утвърди като равноправен и отговорен участник в дебатите за бъдещето на нашия континент, какъвто ще продължи да бъде и в рамките на предстоящото за страната ни през 2018 г. Председателство на Съвета на ЕС. Всичко това ни дава основания да се гордеем с цивилизационния избор да заемем своето достойно място в семейството на просветените европейски народи и да гледаме с още по-голяма увереност към европейското си бъдеще.

Честит празник, граждани на Европа!

Facebook logo
Бъдете с нас и във