Банкеръ Daily

Общество и политика

Външният министър подкрепя споразумението за свободна търговия със САЩ

България, заедно с останалите членки от ЕС, като отчита необходимостта от повишаване необходимостта на икономическия растеж в ЕС и засилване на стратегическото партньорство със САЩ, подкрепя воденето на преговори за сключване на единно, амбициозно и всеобхватно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов в отговор на въпрос от депутата от Патриотичния фронт Велизар Енчев за отношението на България към Трансатлантическото търговско споразумение между Европейския съюз и САЩ.

Митов коментира, че МВнР следва официалната българска позиция, представяна на заседанията на съветите на ЕС във формат външни работи и търговия. Тя е първоначално формулирана и приета от предишното правителство с решение на МС. Митов призна, че е естествено при такова голямо и сложно споразумение да има съмнения и спорни въпроси. Тези противоречия следва да бъдат преодолявани именно по време на преговорния процес.

Най-добрият начин България да защити своя национален интерес е като член на ЕС да участва активно в преговорите със свои позиции, заяви Митов. България е правила това и ще продължи да го прави в бъдеще. В своя разговор с посланика на САЩ аз съм подкрепил не самото споразумение, каквото още няма, а воденето на конструктивни преговори между ЕС и САЩ за неговото сключване, каза Митов.

Като основна цел на партньорството, Митов посочи увеличаване на търговията и инвестициите, посредством разгръщане на неизползвания потенциал на трансатлантическия потенциал.

Решението за сключване на търговски споразумения се взима с квалифицирано мнозинство от Съвета на ЕС. С оглед осигуряване на максимална прозрачност през октомври бе взето решение за мандата на ЕС да бъде публично достояние. Българската страна подкрепи това решение, което е важна стъпка за премахване на опасенията от евентуална "американизация" и занижаване на стандартите в Европа, каза Митов.

Българската позиция за ГМО остава непроменена – България не подкрепя допускане на пазара и отглеждане на ГМО на територията на ЕС, информира външният министър.

Във връзка с вчерашното си изказване Митов заяви, че то не е било добре интерпретирано. Казах, че един от рисковете на България и ЕС геополитически е подобна геополитическа стагнация, което може да се приемаме евентуално като нова студена война. Това е риск и никой не може да го отрече, всички се надяваме да не се стигне до там, заяви Даниел Митов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във