Банкеръ Daily

Общество и политика

Външният министър: Има опасност от нова Студена война

Не е изключена опасността от започване на нова Студена война заради агресивните действия на Русия,обяви министърът на външните работи Даниел Митов. Той откри Международна конференция по сигурността за обсъждане на заплахите от Украйна и Близкия изток.

"Агресията на руската федерация в Украйна, погазването на международното право, преначертаването на картата на Европа в 21-ви век, генерирането на нови замразени конфликти, всичко това е директна провокация срещу европейските и евроатлантическите ценности. Налагането на геостратегически избор на суверенна страна е недопустим акт според нормите на съвременните международни отношения. Не е изключена опасност и от започването на нова Студена война. България като член на ЕС и НАТО, трябва да развие ясно разбиране за политическите процеси, а икономическата, енергийната и друга обвързаност на страната ни не следва да препятства взимането на важни стратегически решения. В настоящата криза зачитането на международните норми и принципи е от първостепенно значение", каза  Митов.

Гост на форума е помощник-генералният секретар на НАТО Сорин Дукару, който наскоро беше назначен да отговаря за нововъзникващите заплахи пред съюзниците. Освен румънския дипломат се очакват представители на Грузия, Македония, Катар, Съединените щати и Украйна, официални лица от Агенцията за бежанците на ООН, на агенцията "Фронтекс" за охрана на външните граници на Евросъюза, хора от неправителствения сектор, академичните среди и бизнеса у нас.

Организатори на конференцията са Българската академия на науките и Софийският форум за сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във