Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪНШНИЯТ ДЪЛГ ПРИНУДИ БКК ДА ДАДЕ ДИВИДЕНТ

Въпреки предварителните очаквания общото събрание на Банковата консолидационна компания реши да раздаде дивидент на акционерите си в размер на около 73 млн. лева. Това е почти цялата печалба на компанията за 1999 година. Според запознати с първоначалния вариант на предложенията за решения на общото събрание, в тях се предвиждало печалбата за миналата година да остане в БКК. Но седмица преди Министерството на финансите да плати дължимите лихви на банките кредиторки от Лондонския клуб - 144.6 млн. щ. долара, нещата са се променили на 18О градуса.


Изглежда, Муравей Радев се е усетил, че ще му се наложи да похарчи около 290 млн. лв., за да осигури това плащане, и така с един замах ще стопи почти цялото превишение на бюджетните приходи над разходите, с което ведомството му се гордееше толкова много. В крайна сметка министърът правилно е преценил, че ще е далеч по-добре да прибере колкото може повече валута от сметките на БКК. По негово искане банковият холдинг първо спешно е превел на министерството около 40 млн. щ. долара (83.2 млн. лв.), които дължи на държавата заради финансирането, получено през 1996 г. за рекапитализацията на ЕКСПРЕСБАНК и ХЕБРОСБАНК. Тези пари обаче покриват само част от плащането към Лондонския клуб. Реално на 28 юли 2000 г. финансовото министерство е изразходвало още 206 млн. лв., за да плати на чуждестранните банки кредиторки. За да бъдат компенсирани поне частично тези разходи, общото събрание на БКК взе решение да раздаде като дивидент 73 млн. лева. От тях 98%, или 71 млн. лв., ще получи директно бюджета. Останалите 2 млн. лв. ще се разпределят между многото на брой дребни акционери на консолидационната компания.


Вицепремиерът Петър Жотев категорично отказа да съобщи датата, на която ще започне плащането на дивидента, определяйки операцията като техническа подробност. На репликата на човека на БАНКЕРЪ, че това все пак интересува акционерите на БКК, Жотев заяви:Ако вие бяхте акционер, въобще нямаше да разреша да се дава дивидент.


По всичко личи, че вицепремиерът обича да се шегува. На 20 юли той изрази съмнения дали репортер на БАНКЕРЪ не е собственик на една от офшорните компании - акционери на НЕФТИНВЕСТБАНК (В същия ден съветът на директорите на БКК обяви, че прекратява преговорите с НЕФТИНВЕСТ за покупката на БИОХИМ, защото не било ясно кой стои зад нейните офшорни акционери). Но усмивката на г-н Жотев бързо помръкна, когато все същият репортер - собственик му върна закачката с репликата, че е чувал за негово акционерно участие в офшорната Риджънт Пасифик Груп, но не го прави на въпрос. Но това е друга тема.


Засега е сигурно, че дивидент от БКК ще получат БРИБАНК, тъй като купената от нея фалирала Стопанска банка има акции в консолидационната компания, затворените МИНЕРАЛБАНК и БАЛКАНБАНК, както и 85 общински фирми. Разбира се, възможно е и някои частни фирми да предявят претенции за дивидент, само че по сведение на човек от банковия холдинг подобни искания ще бъдат отхвърлени. Според него преди няколко години е взето решение на Министерския съвет, с което всички приватизиращи се фирми се задължават да прехвърлят на държавата акциите си от БКК. И тези, които не са изпълнили това изискване, няма да са легитимни акционери.


Едва ли по същия начин мислят и въпросните нелегитимни акционери. Във всеки случай, при желание, те ще имат достатъчно време да потърсят правата си по съдебен ред, след като БКК удължи срока на съществуванието си до февруари 2004 година. През този период тя ще приключи приватизацията на БИОХИМ и ще изчака да изтече срока на гаранциите, които е дала на нейните купувачи и на купувачите на ЕКСПРЕСБАНК, ХЕБРОСБАНК и БУЛБАНК. През следващите три години и половина консолидационната компания ще трябва да реши и как да постъпи с приходите, които ще получи от продажбата на БУЛБАНК - 339 млн. щ. долара, и с дивидента от нея за 1999 г. - 49 млн. щ. долара. Интересно дали през 2001 г. тя ще е все така щедра, както сега? Че и по-щедра, защото тогава държавата ще е принудена да се раздели с около 7.8 млн. щ. долара в полза на акционерите - собственици на 2% от капитала на БКК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във