Банкеръ Weekly

Общество и политика

Външни министри от ЕС искат по-силен шеф

Единайсет външни министри на страни от ЕС призоваха да се назначи по-силен ръководител на европейската външна политика, а отделни държави да разполагат с по-малко власт при взимането на решения. След консултативна среща във Варшава първите дипломати на Австрия, Белгия, Дания, Франция, Италия, Германия, Люксембург, Полша, Португалия и Испания публикуваха комюнике, озаглавено Бъдещето на Европа. В него те настояват Евросъюзът да направи съществена ревизия на Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) - нейният ръководител да бъде отговорен както за политиката на добросъседство и развитие, така и за един нов модел на отбранителна политика, която предвижда включително и създаването на европейска армия. Министрите предлагат още ръководителят на ЕСВД да има на свое подчинение двама младши комисари за добросъседство и взаимопомощ. Сегашният ръководител на службата за външна дейност ползва Катрин Аштън в работата си, помощта на комисаря по разширяването и европейската политика за добросъседство Щефан Фюле и на комисаря по развитието Андрис Пиебалс. Той пък контролира огромен обем европейски средства, които отиват в Западните Балкани, а също в Близкия изток и Азия.


Докато външните министри дебатираха върху важните промени в съдържанието на дипломатическата дейност на ЕС и в структурите за нейното осъществяване, Катрин Аштън се срещна с иранския главен преговарящ по ядрените въпроси Саид Джалили. Според наблюдаателите срещата в Истанбул, която завърши рано сутринта на 19 септември, е била полезна и конструктивна. От ЕС уточниха, че разговорите между Аштън и Джалили не се считат за официални. След срещата говорител на ЕС заяви, че тя е била една добра възможност да се подчертае още веднъж пред Иран незабавната нужда от прогрес по отношение на ограничаването на ядрената му програма. Саид Джалили от своя страна заяви: Ние дискутирахме общи точки, предложени от експертите и от техническите лица... с оглед да начертаем рамката за бъдещите разговори. И допълни: Ние се надяваме, че срещата ни ще помогне да доближим позициите си.... Той отново изтъкна позицията на Иран, че ядрената програма на страната е подчинена изцяло на мирни цели.


В комюникето се предлага още да се провеждат повече срещи на външните министри от ЕС, като повечето решения, свързани с външната политика и с отбраната, да се вземат със съгласието на мнозинството. Така ще се предотврати възможността отделна страна членка да попречи на дадена инициатива.


Идеята за по-малко власт на отделните държави в Евросъюза по отношение на въпросите на външната политика е основната тема в публикувания документ. Вместо необходимото досега единодушие за приемане на каквито и да е промени в европейските договори документът предлага тези решения да се приемат с т.нар. суперквалифицирано мнозинство. Изключение ще има само по отношение на гласуванията за разширяването на съюза, за което, както и досега, ще се изисква пълно единодушие на страните членки.


В документа Бъдещето на Европа външните министри подкрепят идеите за предоставяне на повече власт на Еврокомисията и на Европейската централна банка над националните икономики.


Документът предлага интересна идея - за общ президент на ЕС, който да управлява едновременно както Еврокомисията, така и Съвета на Европа. Според авторите на предложението той ще бъде директно избиран чрез общоевропейски вот, който ще се провежда едновременно във всички държави от Съюза.


По отношение на Европейския парламент се предвижда той да има по-голяма законодателна инициатива, а не както досега основно да приема или да отхвърля предложенията на Комисията.


Предлага се още външните граници на ЕС да бъдат защитавани от нова служба - Европейска гранична полиция.


Любопитно е, че на няколко места в комюникето се споменава, че не всички участници в срещата са съгласни с всички постановки. Наблюдателите тълкуват това като своеобразна застраховка на министрите срещу евентуални нападки от евроскептиците в собствените им държави за приетото от тях комюнике.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във