Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВЪНШНАТА ПОЛИТИКА НЕ Е САМА ЗА СЕБЕ СИ

Надежда Михайлова, външен министър от кабинета Костов

Г-жо Михайлова, мислите ли, че новият министерски екип може да осигури приемствеността, за която на напоследък доста се говори?
- Много голяма част от кабинета е непозната и за българските политици и за българското общество. Те може да са много добри експерти в своите области, но тепърва предстои да се види каква политика ще води това правителство. Доста обезпокоителен е фактът, че не беше представена програма, по която ще работи това правителство. Мисля, че новото мнозинство имаше достатъчно много време, дадено му и от конституционната процедура, и от всички нас, за да формулира основните принципи и начина, по който ще осъществи тази политика. На този етап констатираме голямо разминаване между основните приоритети, заявени по време на изборите, и това, което чухме от премиера при встъпването му в длъжност. Освен това присъствието на БСП в новото правителство буди и недоумение, и безпокойство. При условие че точно това бяха хората, които през всичките четири години ожесточено оспорваха всичко постигнато от нашето правителство, ние не вярваме, че този състав може да осигури приемственост в управлението.

А какво пожелавате на своя приемник?
- Да продължи успехите, постигнати досега. Но искам да напомня, че не съществува външна политика сама за себе си. Тя винаги е резултат от успехите или неуспехите на реформите вътре в страната. Постигнатото от нас във външната политика беше презентация на големите постижения на структурната реформа вътре в страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във