Банкеръ Daily

Общество и политика

Външната комисия прие проекта на ДБ за Френското предложение

Парламентарната комисия по външна политика гласува три предложения – на ДПС, ГЕРБ и Демократична България, отнасящи се до Френското предложение за Република Северна Македония. И трите политически сили се обединиха около позицията, че това е най-доброто възможно предложение за България и че Народното събрание трябва да възложи на Министерския съвет да го приеме. Но преди да се стигне до гласуването на трите отделни проекта, останалите политически сили също изразиха своето мнение.

От Възраждане заявиха, че са категорично „против“, защото според тях предлаганият им вариант от Френското председателство допуска редица компромиси с българския език, а те са категорично против всякакви отстъпки по темата за Македония. Те дори подчертаха, че Народното събрание е изчерпило своята морална, политическа и идейна легитимност и сега единственото нещо, от което има нужда българският народ, са предсрочни избори.

От „Продължаваме промяната“ посочиха, че те не са излезли с предложение, защото подкрепят становището на лидера си Кирил Петков, а именно че решението трябва да се вземе от Народното събрание на база заключенията на експертите от Министерството на външните работи. Ето защо те благодариха и поздравиха министъра на външните работи Теодора Генчовска и екипа й за дотук свършеното.

Първият ни дипломат присъства по време на заседанието и в първата му част подробно запозна народните представители в комисията по външна политика с проекта на Протокол за съвместно заседание по чл. 12 от Договора от 2017 г. с Република Северна Македония. Позицията на Министерството на външните работи е, че Френското предложение е най-доброто досега, отправяно от Европейския съюз към България по казуса с ветото, наложено върху еврочленството на съседката ни.

Представителят на „Продължаваме промяната“ – Атанас Михнев посочи, че след като са се запознали и с трите проекта на решение, няма да подкрепят тези на ГЕРБ и ДПС, за да не се създават инсинуации, че по някакъв начин се съюзяват с тях, а ще гласуват за проекта на „Демократична България“.

Тошко Йорданов от ИТН жегна представителя на „Продължаваме промяната“ Атанас Михнев с коментара си: „Искам да обясня на заместник-председателя на парламентарната комисия, че неговият лидер, в който той така се кълне, пред мен е заявявал как трябва да измислим как да направим отстъпки по въпроса с езика“. Йорданов сякаш си отмъсти за обвиненията на „Продължаваме промяната“, че ИТН са се обединили с ГЕРБ и ДПС, като заяви, че и трите предложения са различни от това, което преди това е приемало като позиция Народното събрание и от решението на Консултативния съвет при президента, така че ПП, каквито и инсинуации да правят, "утре ще вдигнете ръчичките заедно с ГЕРБ и Движението за права и свободи“.

Йорданов подчерта, че като цяло с Френското предложение се премахва онова, с което България е силна - а именно че тя поставя спирачка да започне процесът по приемането на СРМ в Европейския съюз. "Никой няма желание този процес да приключи бързо, но по ред причини мнозина искат той да започне, ето защо, ако България е силна в нещо – то е в незапочването му" - категоричен бе депутатът от "Има такъв народ".

Екатерина Захариева от ГЕРБ първоначално предложи да се изработи една обща позиция на база трите предложения и дори се съгласи друг вариант, а не техният – на ГЕРБ, да бъде в основата, върху който да стане редакцията. Бе дадена 30-минутна почивка. След нея и ДПС, и ГЕРБ и „Демократична България“ бяха редактирали своите предложения, но всяко едно се гласува поотделно. Първите две – на ДПС и ГЕРБ бяха отхвърлени. Проектът на „Демократична България“ бе приет с гласовете на „Продължаваме промяната“.

Преди гласуването Христо Иванов даде заявка, че в предложението на „Демократична България“ ще се поискат гаранции за това в рамките на Съвета на Европейския съюз, където България пряко гласува, да има възможност директно да контролира изпълнението на условията от Северна Македония. Освен това ще се поискат конкретни срокове по отношение на действията на Северна Македония.

Facebook logo
Бъдете с нас и във