Банкеръ Weekly

Общество и политика

Външна политика под чехъл

Десетина дни след атентата на бургаското летище Сарафово все още няма яснота кои са извършителите, мотивите им и причините, довели до трагедията. Официалната позиция на правителството е, че терористичният акт не представлява пробив в националната сигурност. Идва време обаче да зададем въпроса дали липсата на баланс в българската външна политика може да е една от причините, поради които страната ни е привлякла вниманието на терористите.


Както е известно на 15 януари 2012 г. България и Израел подписаха в Тел Авив два документа - първият е споразумение за съвместни военни учения, а вторият - меморандум за сътрудничество в отбранителната промишленост. В съвместното военно учение Collector`s Item, което се проведе в началото на юни, участваха и израелски изтребители. Това стана броени дни след като външният министър Николай Младенов посредничи за събирането в Правец на представителите на сирийската опозиция, която води въоръжена борба срещу официалния режим в Дамаск, подкрепян от Иран.


Но да започнем от януари. Според официалното прессъобщение, което военното ни ведомство тогава разпространи, подписаният меморандум с Израел регламентира сътрудничеството в производството и търговията на продукти с отбранително предназначение между двете страни и разширяване на съвместната научна, изследователска, проектна и експериментална дейност. Преведено на обикновен език, това означава, че България и Израел ще си


сътрудничат при производството на оръжие

Попитахме Министерството на отбраната какви конкретни договорки е поела България, но до редакционното приключване на броя хората на министър Аню Ангелов така и не ни удостоиха с отговор. Депутатите, към които се обърнахме, също не знаеха какво пише в споразумението вероятно заради секретния му характер. Професор Стефан Воденичаров от Сдружение Българска отбранителна индустрия пък отказа коментар с обяснението, че не е оторизиран да прави изявления.


Единствено бившият военен министър в правителството на НДСВ Николай Свинаров се съгласи да говори пред БАНКЕРЪ с уговорката, че не познава подписаните документи. Според него, между двете страни не е имало ново, по-сериозно обвързване. Първият меморандум, който аз подписах през 2001 г. като министър на отбраната, беше с Израел. Те имат договори за сътрудничество с всички членове на НАТО и на ЕС, така че България не прави изключение.


Но тази позиция силно контрастира с думите на министър Аню Ангелов, който заяви през януари в Израел, че двете споразумения, подписани днес, не са просто документ за бизнеса и документ за армиите на двете държави, а


носят и своето политическо послание...

nbsp;


Логичният въпрос, който следва, е доколко политическото послание на подобни договорености може да постави в риск националната сигурност на България.


Два независими един от друг високопоставени източника дадоха изключително смущаваща информация пред в. БАНКЕРЪ. Ако тя е вярна, то обвързаността на страната със сирийската опозиция е доста по-различна от онази, за която обществеността е информирана. Според тях България взима участие в


продажбата на оръжие за сирийските бунтовници

nbsp;


Доставките се правят през посредници от Катар, а самата продукция е на български оръжеен завод, посочи единият източник.


Преди около две седмици Ройтерс публикува репортаж, в който бивш служител от българския сектор за сигурност заявява, че Черно море е най-логичният маршрут за доставки на оръжие за сирийските бунтовници. Заради постепенното намаляване на въоръжените сили (на България - бел. ред.) и унищожаването на военна техника могат да бъдат осигурени сравнително редовни и безпроблемни доставки на оръжия, каза той, цитиран от информационната агенция. Тогава външно министерство отрече между София и Сирия да са правени оръжейни сделки.


Без съмнение България не бива да определя приоритетите и поведението си в зависимост от това дали терористични групировки биха ги харесали или не. Отчасти обаче праволинейната външна политика на страната, доколкото нейните приоритети са ясни някому, и лошото състояние на сектора за сигурност биха могли да дадат частичен отговор на въпроса, който всички си задават след атентата на бургаското летище: Защо точно България... Председателят на комисията за контрол на ДАНС и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов каза за БАНКЕРЪ, че страната ни има


най-слабата система за защита на сигурността

от всички държави в Европейския съюз. Както се видя, тя е по-слаба и от тази на Кипър, допълни той, визирайки осуетения на острова терористичен атентат срещу израелски туристи.


Според депутата от Синята коалиция и член на вътрешната комисия Йордан Бакалов, България сама е поставила сигурността си под риск. В резултат на непрекъснатото изтъкване, че отношенията ни с определени служби и определени държави са отлични, сами привличаме вниманието към себе си и се излагаме на опасности, коментира той, правейки сравнение между терористичните атентати в България и тези в Москва, Мадрид и Лондон. Там броени дни след удара се знаеше кои са извършителите.


Сред смятащите българската линия на поведение за добре премерена е българският журналист от иракски произход Мохамед Халаф, който работи като балкански кореспондент на кувейтски вестник. Ударът, който стана в Бургас, е срещу Израел, а не срещу българската външна политика. По-скоро има слабости в системата на сигурност, които бяха използвани, каза той за БАНКЕРЪ. Моето обяснение е, че този атентат не е изолиран от предишните девет, които станаха в различни държави. Версията му е, че след санкциите и натиска на Европейския съюз срещу Иран, ударили сериозно по икономиката му, вероятно Техеран желае да провокира Израел


да предприеме военен удар

nbsp;


А това е нещо, което би променило цялата ситуация в региона. Халаф припомня, че през 1982 г., след като срещу посланика на Израел в Лондон е бил направен опит за покушение, Израел е окупирал Ливан. Иран много добре знае как да предизвика Израел, допълни той.


Според Халаф България за първи път има ясна концепция за отношенията си с арабския свят. България се отвори към демократичните процеси в арабските страни. Министър Младенов направи три много важни конференции, на които присъстваха представители от почти всички арабски държави - не само на правителствата, но и на ниво партии, медии и гражданско общество, обяснява той. Тук дойдоха журналисти и анализатори от Тунис, Египет, Йемен, Сирия, от Ирак, Алжир и Мароко. Халаф посочва, че там българският външен министър е декларирал, че и ислямистките партии имат право да бъдат чути, тъй като демокрацията не е само за либералите, а за всички, които се придържат към демократичните ценности.


Журналистът отговаря отрицателно на въпроса дали срещата на сирийската опозиция в Правец и съвместните военни учения на ВВС между България и Израел са ядосали Сирия и Иран. Те се нервират, защото с развитието на политическите и социалните промени в арабския свят губят позициите си. По думите му подобни срещи за проблемите на Сирия вече са се провеждали във Франция, Тунис и Турция, а се очаква такива да има и в Мароко и Италия. Халаф не смята, че България трябва да излиза извън рамките на политиката на Европейския съюз, която по отношение на Сирия е ясна. Министрите на ЕС взеха решение за още по-строги санкции към режима в Дамаск. Не може България да стои със затворени очи, когато един диктатор избива собствения си народ, казва той.


За Киряк Цонев, арабист и бивш посланик в Алжир и Мавритания, който е работил в посолствата в Египет и Сирия,


българската външна политика не е балансирана

nbsp;


Според него това се отнася особено за конфликта в Сирия, където позицията ни противоречи на националните интереси. От ден на ден проблемите на националната ни сигурност стават все по-сложни, каза той пред БАНКЕРЪ. Сега за съжаление започнахме да играем ролята едва ли не на американски троянски кон в ЕС. България е уязвима, България е цел, защото нашата сигурност се поставя в зависимост от външни фактори. Бившият дипломат припомни аргументите, с които страната се е съгласила на територията й да бъдат разположени военни бази на САЩ. Тогава всички ни уверяваха, че това е гаранция за нашата сигурност. Оказа се обаче, че такава гаранция няма.


Според Киряк Цонев военните обвързаности между България и Израел не могат да бъдат свързвани пряко с атентата в Бургас. Той коментира и че правителственото решение да се изчака краят на разследването, преди да посочи виновник, е добро. На въпрос за икономическите интереси на България в арабските държави той прокарва паралел между времето преди падането на Желязната завеса и след това. През 1986 г.


българската търговия с арабските страни

беше 2 млрд. и 600 млн., а сега не надвишава 200-300 милиона.


При разговорите със специалисти, които проведохме, се натъкнахме и на един, меко казано притеснителен случай. Експерт по проблемите на Близкия изток, с когото разговаряхме, сподели, че след позиции, изказани от него пред медиите, различаващи се от официалните правителствени, е бил подложен на натиск от представител на властта. Не съм очаквал такава нетолерантност от управляващите. Искат каквото те казват, винаги това да става - сякаш външната политика е обект на еднолично решение. В демократичните държави тя е обект на обществено съгласие и съществуват идеи, критики, коментари, посочи още той, настоявайки името му да не бъде споменавано. Уплаших се и от дебата в българските медии. Навремето, когато критикувах тройната коалиция, не следваше нищо. Но когато сега казвам мнението си по въпроси, касаещи настоящото управление, изведнъж излезе, че съм антидемократ, сподели още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във