Банкеръ Daily

Общество и политика

Вълна от възмущение срещу зам.-министър, снимал се с нацистки поздрав

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството от Обединени патриотите Павел Тенев забърка скандал, след като излезе негова снимка от Фейсбук, на която той прави нацистки поздрав. По-късно, той опита да изтрие профила си.

Той позирал по този начин край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж през 2008 г.

"Прясно назначеният заместник-министър на регионалното развитие Павел Тенев (от квотата на патриотите) се оказа обикновен нацист. Тази снимка ясно демонстрира това. И само не ми обяснявайте, че фотото било шеговито", възмути се във Фейсбук депутатът от БСП Александър Симов. 

"Как така се шегуваш, като правиш този жест? Зад този жест стоят реки от кръв, расови прочиствания, пещите на "Треблинка" и "Освиенцим", геноцидът, холокостът и животите на милиони, които загинаха, за да освободят земята от кафявата чума. И сега някакво си кариеристче си позволява да демонстрира подобно нещо", допълва той.

"Потресаващото е, че на черната дъска стои текст от 10 февруари 1943 г., най-черния период на нацизма. Този мизансцен е невероятен по своята наглост. Трябва да си или кретен, или нацист, за да участваш в него, т.е. и в двата случая не ставаш за министър", пише бившият депутат и посланик Леа Коен.

Помолен за коментар по повод снимката с нацистки поздрав на заместника си Павел Тенев, министърът на регионалното развитие Николай Нанков заяви пред БНР, че коалиционните отношения с Обединените патриоти тепърва ще се изчистват.

След редовното заседание на кабинета финансовият министър Владислав Горанов също коментира случая. Той изтъкна, че не е запознат с конкретния случай, но публичните фигури са длъжни да бъдат много внимателни в поведението си."Те са пред очите на десетки камери и на обществото и не могат да си позволят подобно поведение. Това е неприемливо", заяви Горанов. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във