Банкеръ Daily

Общество и политика

Вълчев: Ще помолим ЕК да премахне опцията учениците сами да посочват пола си

Не подкрепям проповядването на джендър идеология в училища като министър и родител. Целта на инструмента за самооценка не е да определи половата принадлежност. Причината да има и такъв вариант за отговор е, защото има страни, които са приели тази възможност, но тя не е задължително да бъде базирана на принципа на самоопределяне, а те са в отговор на медицински нужди. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев в коментар на опцията учениците сами да избират какъв е полът им.

"Ние не можем да махнем тази колона от инструмента Selfie, защото той е един за всички европейски страни. Може единствено Европейската комисия, по наша молба, да го направи. Ще отправим такава молба. Инструментът за самооценка Selfie предлага няколко възможности – мъж, жена и друго. Към момента има само един сигнал срещу тази опция", обясни Вълчев, цитиран от БГНЕС.

Министърът съобщи още, че МОН подготвя нов стандарт за физическата среда в училищата. Подредбата и вида на класните стаи ще бъдат разчупени.

„Ще търсим нови интерактивни методи на обучение на децата чрез информационните технологии. Това включва платформа с безплатни образователни ресурси, достъпно образователно съдържание, включва изграждане на wifi мрежи в училищата и възможност за фронтално обучение, преди всичко чрез проектори. Говорим за развитието на по-задълбочени дигитални умения, които ще са необходими на днешните ученици, които ще бъдат на пазара на труда през 2050-2060 г.”, заяви още Красимир Вълчев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във