Банкеръ Daily

Общество и политика

Вълчев: Ще има официално откриване на учебната година

Въпреки пандемията от коронавируса официално откриване на учебната година на 15 септември ще има. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев съобщи, че препоръките към училищата е съставът на присъстващите в дворовете на учебните заведения да бъде по-малък. 

Просветният министър уточни, че е препоръчително да присъстват учениците от първите класове и 8 клас. Може да има и мини чествания в класните стаи, допълни Вълчев. 

Ще закупим около 80 000 устройства за случаи на преминаване към електронна форма на обучение, заяви министърът на образованието пред бТВ.

„Вероятно няма да успеем тази година. Няма държава, която да е осигурила устройства на всички ученици и равен достъп. Наситеността с устройства е близо 90%. Затова предвиждаме не за всички ученици, а създаването на нещо като оборотен фонд. Компютрите да бъдат на училищата и при преминаване към обучение в електронна среда да бъдат предоставяни на учениците, съответно да има задължение за взаимопомощ между училищата, ако в едно училище има повече такива ученици“, допълни той.

"Над 80 %от родителите са за присъствената форма на обучение, като тук има един нюанс, за който допълнително получихме информация – че една част от тях смятат, че трябва да има частична присъствена форма. 16% казват, че трябва да има дистанционно обучение и децата да останат вкъщи", подчерта Вълчев. 

Той поясни, че данните са от социологическо проучване, проведено в края на август. По думите му изводите от него са актуални и в момента.

„Имаме нужда от присъствено обучение заради социализацията, заради по-доброто педагогическо взаимодействие, което се осъществява с учителите в реалната класна стая“, каза министърът и поясни, че масово тестване на учениците за коронавирус няма как да се случи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във