Банкеръ Daily

Общество и политика

Вълчев не очаква криза заради недостига на учители

Красимир Вълчев

Прекалява се с внушаването на страхове във връзка със стратегията за детето. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по време на заседание на Комисията по образование в отговор на въпрос на депутата от БСП Ирена Анастасова за протестни действия на учители.

"Що се отнася до протестите срещу стратегията за детето и опита те да се свържат със системата на образованието, изслушах доста от нещата, но не разбрах какъв е проблемът", каза още Вълчев. Според него тези протести не са толкова учителски, а по-скоро опит да се "етикират" като такива, групи, които протестират срещу Стратегията за детето.

Значително предизвикателство е, че има голям брой ученици от семейства с липса на отношение към образованието, склонни да се изключват от образователната система, с които трябва да се работи много повече, допълни още министърът. Той посочи, че има над 1100 училища, които са класифицирани като проблемни с концентрация на ученици от уязвими групи. Според него целта не е да има посещаемост по домовете от страна на учителите, а да има резултат.

"Промените в нормативната уредба тази година бяха в посока облекчаване на документацията и административната тежест за учителите", отговори Вълчев в отговор на въпрос на депутата от БСП Веска Ненчева във връзка с началото на учебната година. Той очерта като най-важна промяна отпадането на тематичните разпределения, което не означава, отпадане на задължението за планиране на работата.

По темата за липсата на учители ресорният министър обясни, че е проблем късното обявяване на свободните работни места в училищата, но криза за преподаватели не се очаква. Той смята, че с увеличението на възнагражденията ще се увеличат и младите учители в системата. Също така се похвали, че има ръст на студентите по педагогика. Вече се наблюдават и завърнали се в системата преподаватели. 5000 ученици с най-високи резултати на националното външно оценяване 115 са се включили в педагогическо образование. Между 4000 и 4500 учители навлизат в пенсионна възраст в последните години, по думите на министъра, а най-остър недостиг все още има на учители по математика, химия и физика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във