Банкеръ Weekly

Общество и политика

Втори вот на недоверие за кабинета "Борисов 3"

За няма и шест месеца БСП внесе втори вот на недоверие към правителството на премиера Бойко Борисов, този път заради провала му в сектор "Сигурност". Първият беше на тема "Корупция". Папката с искането за гласуване на недоверие беше внесена в деловодството на Народното събрание от говорителя на парламентарната група на левицата Елена Йончева и още няколко депутати в сряда (20 юни). Това стана при отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Йончева обясни, че мотивите си социалистите са взели от конституцията, и по-точно от чл.105, ал.2, според който Министерският съвет е длъжен да осигури обществения ред и националната сигурност на България. "Очевидно е за всички, че това правителство не се справя със своето задължение и поради тази причина правителството на Бойко Борисов е вредно и опасно за България и то трябва да си подаде оставка и да си ходи", посочи лявата депутатка. Според нея аргументите за вота са: пълен провал на работата на кабинета и на МВР  в сферата на националната сигурност. Провал била и работата на Министерския съвет при осигуряването на необходимите условия за работа на българския военнослужещ. "Очевидно е, че доверието на българските граждани в работата на МВР е спаднало драстично. Българският гражданин вече не вярва на МВР и поради тази причина не съобщава за извършени престъпления", отбеляза Йончева.

Говорителят на БСП заяви също така, че от МВР изтича информация, за което имало десетки примери. Йончева припомни, че се увеличават неразкритите убийства. Тя даде пример с телефонните измами и отчете, че в България за 2017 г. неразкриваемостта на тези престъпления е 85%, а сумите са се увеличили с 5 млн. лева. По думите й има провал и в работата при управлението на затворите. "Когато и да бъде внесен вотът на недоверие, е закъснял, защото всички български граждани страдаме от некадърното управление", каза още Йончева.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев обяви, че партията му ще подкрепи вота на недоверие, най-вече заради участието на националистите в управлението, което е вредно за страната и руши националната сигурност.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки отново зае двойствена позиция. Той хем не виждал основания да подкрепи този вот, хем не смятал, че нещата в сектор "Сигурност" са добре. Накрая заяви, че това е пиар акция на БСП, с която просто се показва, че "социалистите мъждукат и са живи". След което "заби гвоздея", че ако в залата се чуели силни аргументи, партията му можела да преосмисли становището си.

Най-остър в реакцията си беше председателят на парламентарната група на "Обединени патриоти" и лидер на "Атака" Волен Сидеров. "БСП нямат истински силен аргумент за внасянето на вота на недоверие, просто припомнят за себе си. Статистическите данни не са в полза на БСП. Данните за престъпност са повече в полза на сегашното управление, отколкото при тяхното", изтъкна той, но призна, че МВР се нуждае от реформи, от промяна на самия начин на работата на тази основна за сигурността институция.  

"Трябва да отхвърлим вота на недоверие. Нямаме полза от промени и падане на правителството. Нагласите на хората не са за радикална промяна", продължи с аргументите лидерът на "Атака".

Категорично против вота е и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. Той е убеден, че обществото очаква пълен управленски мандат на правителството. Цветанов не пропусна да обърне внимание на високите оценки, които е получила България за организацията на европредседателството, след което посочи, че политическите кризи водят до отклоняване на вниманието от поетите ангажименти по реализирането на секторни политики.

Цветанов защити МВР и обясни, че то прави всичко възможно, за да се справи. Вторият човек в ГЕРБ напомни, че са били освободени служители на вътрешното ведомство на високи позиции, но той не смята, че след всяко извършено престъпление веднага трябва да се иска оставка. Според него дебатът по искания вот трябва да бъде във вторник (26 юни) на извънредно заседание, за да не се пилее парламентарно време. А самото гласуване - в края на следващата седмицата, защото много депутати имали ангажименти в избирателните си райони.

И докато основна тема в кулоарите беше внесеният вот на недоверие на кабинета "Борисов 3", то в пленарната зала мнозинството освободи предсрочно проф. Камен Плочев от длъжността управител на Националната здравноосигурителна каса. Припомняме, че надзорният съвет на касата предложи освобождаването му, тъй като повече от три месеца той е в болнични. Самият Плочев с писмо до надзора препоръча да се спази законът и да бъде освободен. Въпреки това процедурата предизвика сериозен дебат в залата.

От БСП бяха против освобождаването му, а от ДПС се въздържаха с аргумента, че Камен Плочев така или иначе щял да бъде освободен, но неговата оставка няма да реши проблемите в здравеопазването.  "Просто ние смятаме, че не проф. Плочев е виновен за състоянието на НЗОК, а други хора, които трябва да си отидат", изтъкна заместник-председателят на парламента Нигяр Джафер, без да посочва имена. По думите й това е 17-ят управител на Здравната каса (за 18-годишното й съществуване), което говори зле за Народното събрание. Нещо повече, с колкото по-голям политически консенсус е избирана фигурата на следващия шеф на НЗОК, толкова по-скоро той си заминава.

Разнобой при Патриотите за малко не остави професора на поста му. Единайсет техни депутати подкрепиха оставката му, двама бяха "против", а осем гласуваха "въздържал се". Така Плочев бе освободен със седем гласа в повече, които дойдоха от "Воля". Преди това аптечният бос Веселин Марешки беше предупреден, че трябва да декларира конфликт на интереси, тъй като продава лекарства и търгува с касата.

Ден преди БСП да внесе вота на недоверие, Корнелия Нинова направи екзотично предложение. Тя поиска депутатите да работят без ваканция това лято, за да може да се приемат необходимите закони за решаване на проблемите на хората с увреждане. "Никаква ваканция за депутатите! Не е човешко депутатите да лежат по плажовете, а майките на деца с увреждания да лежат в палатки", каза Нинова.

На тази идея Волен Сидеров иронично отговори, че депутатите биха могли да работят и нощна смяна.

Нинова настоява още министър-председателят Бойко Борисов да се яви в парламента и да информира с каква позиция отива на срещата на върха на Европейския съюз. Според нея 44 282 души са бежанците, които са минали през България, регистрирани са и са заминали за други страни в общността. И ако  предложенията на германския вътрешен министър бъде прието, тези хора ще се върнат у нас. "Нашата позиция е - връщане на тези бежанци от държавата, от която са дошли, а не в първата държава от ЕС, в която са стъпили", оповести Нинова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във