Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори тур за програмата „Творчески стипендии” на Министерството на културата

323-ма са одобрените творци по програма „Творчески стипендии за подпомагане на млади и изтъкнати творци и на други млади специалисти в областта на културата“ на Национален фонд „Култура”.

Те ще получат стипендия в размер на 720 лева месечно за периода на извънредното положение - от 13 март 2020 г. до 13 май 2020 г. и един месец след неговата отмяна. От днес започна изплащането на стипендиите им.

Сред тях са изпълнители като Диана Дафова, Милена Славова, Стоян Михалев, Панайот Панайотов, Ваня Костова; оперната певица Мила Михова, актьорът Велислав Павлов, основателката на „Водна кула арт фест” Ния Пушкарова, актрисите Богдана Котарева, Мила Люцканова, Диа Мантова, Надя Керанова и Ирмена Чичикова, диригентът на мандолинния оркестър „Прима визионе” Пламен Маслев, създателката на Театър на сетивата - Златина Толева, поетесата Анжела Димчева, танцьорът Живко Желязков от Derida Dance Center, певецът от „Белканто Квартет” Теодор Батуров, художниците Красимир Терзиев и Кирил Прашков, фотографът Галина Йотова, скулпторът Здравко Салабашев, уредникът на къща-музей „Панчо Владигеров” Светлана Жак Авдала, акробатът Луиза Контрерас - директор на компанията за съвременно цирково изкуство „Цирк де ла Люлин”.

Това са първите одобрени, поясняват от Министерството на културата.

По-голяма обаче е групата на неодобрените – на онези, които напълно не съответстват на изискванията на програмата. Те са 386 души и сред тях са певицата Дивна, актрисите Анна-Мария Гюзелева и Сашка Братанова, музикантът Пепи Писарски, композиторите Вида Пиронкова и Развигор Попов, художникът Калин Серапионов, театралният режисьор Ана Васева и телевизионният режисьор Милена Гетова, Неда Соколовска - основателката на VOX POPULI, художникът – бижутер Анжело Красини, кураторът Войн Войнов, театроведът Аве Иванова, актьорите Владислав Карамфилов – Въргала, Леонид Йовчев, Август Попов и Николай Гундеров, кукленият режисьор Симон Еди Шварц, поетите Живка Шопова и Борис Роканов, режисьорът Андрей Калудов и още стотици.

Има и още 320 кандидати, чиито имена не са обявени – те ще получат в близките дни писма по електронната поща, за да отстранят пропуските си по документацията. За тях Управителният съвет на НФК е взел решение да удължи срока на комисията по допускане. Но дори и всичките 320 души да бъдат одобрени, общо подпомогнатите от мярката ще бъдат 643-ма души, а първоначалното заявление на министър Боил Банов бе да бъдат обхванати около 1200 творци

Къде е проблемът?

Министерството на културата е намерило решение – предстои втора сесия и в близките дни нейните условия ще бъдат обявени.

Остава усещането, че критериите на програмата не са били добре обмислени спрямо реалностите, в които живеят свободните артисти у нас. В същото време идеята за мярката бе разработвана в поредица от срещи (поне три) между министър Боил Банов с представители на сектора и след дълго обмисляне. Накрая бяха поставени следните критерии: творците да упражняват свободна професия - в областта на културата и изкуствата; дейността им да е пряко свързана с публично представяне на културен продукт; творците да са самоосигуряващи се и средномесечният им осигурителен доход за 2019 г. да е бил до 1 000 лева. Условие бе документите да се подадат до 15.00 часа на 30 април, като един от задължителните документи, който творците трябваше да представят, бе заверено копие на годишна данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2019 г. (да припомним, че срокът за подаване на годишните данъчни декларации на физически лица бе до 30 април 2020 г.). Имаше и още едно изискване – артистите да не са получили безлихвен кредит или друга финансова подкрепа на друго основание за финансово подпомагане в условията на епидемията от COVID-19.

„Цедката” най-вероятно бе съобразена с обстоятелството, че според данни на НАП, цитирани от министър Боил Банов, като свободни артисти се самоосигуряват около 2200 души. Както се вижда, кандидатствалите са 1029 - дори по-малко от броя на онези, които по условие трябва да бъдат обхванати от мярката - обявените от министър Боил Банов 1200 души. При „рекламирането" й, за да не унизи егото на артистите, Банов отправи призив мярката да не се приема за социална помощ, за това и я нарекоха „творческа стипендия". А от  Национален фонд „Култура” не само отказаха стимули на стотици таланти, но и публично обявиха имената на отхвърлените. За да се знае - кой взима „тлъсти" хонорари или не си плаща осигуровките….

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във