Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори смъртен случай на лекар у нас - след влошаване при две отрицателни проби

Втори смъртен случай на лекар у нас, причинен от Covid-19, е бил регистриран за последното денонощие.  

Става дума за лекарка, работила в Спешната медицинска помощ в София. Тя е един от първите заразени медици. Лекувана е в болница „Света Анна”, откъдето е изписана след две отрицателни проби. Вчера обаче внезапно състоянието й се е влошава. Още в приемния център на „Александровска болница” се е наложило да бъде интубирана, 45 минути ѝ е правена и ресусцитация (сърдечен масаж), но без успех. Починала е без да бъде приведена в интензивното отделение.

За последните 24 часа има още три смъртни случая – мъж на 68 години (Благоевград), мъж на 80 години (Видин) и жена на 82 години (Плевен). Всички те са имали множество придружаващи заболявания. С тях общият брой на смъртните случаи става 72, съобщи секретарят на Националния оперативен щаб доц. Димо Димов по времена редовния брифинг днес.

За последното денонощие новорегистрираните случаи са 23, сред тях две деца - на 10 и 12 г., и две медицински лица. Общият брой на заразените вече е 1611, регистрирани са и 21 новоизлекувани пациенти. Изследвани са 982 нови проби, така че общият им брой стана 48 618 (6945 на 1 млн. души).

Продължава пробонабирането в социалните институции - домове за стари хора, центрове за временно настаняване на деца и други.

Ситуацията за последните 24 часа в световен мащаб е: 83 257 нови случая на заразени и 5215 починали.

В САЩ новозаразените са над 30 000, Русия и Великобритания са с по около 9600 нови случая. На Балканите ситуацията е: Турция - 1983 нови случая, Румъния - 165 случая, Сърбия – 157 случая, Гърция, Албания, Хърватия и Черна гора – с под 10 нови пациенти.

В края на сводката, секретарят на Националния оперативен щаб подчерта, че Европейската комисия и десетки правителства по света мобилизират огромен финансов ресурс за разработване на лекарства и ваксини. Всеки ден е ден за поуки и ден на надежда – завърши доц. Димо Димов.

По-късно, в брифинга се включиха премиерът Бойко Борисов и председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, който бе в цивилни дрехи (защото, според шегата на Борисов, униформата му била на пране)

„Генералът си е жив и здрав. Щабът не е разформирован. Всяка сутрин в 7.00 часа щабът се среща първо с мен в кабинета. Всяко нещо се обсъжда по стотици пъти и след пълен консенсус здравният министър издава заповед. Две седмици щабът ме умолява да се спрат брифингите и да престанете да се гаврите с тях. Предишния ден хората се преумориха – те имат и планови операции” – обясни премиерът и за хиляден път уточни, че ген. Мутафчийски бил сред най-добрите коремни хирурзи в страната.

Борисов разсея съмненията за напрежение между него и председателя на Щаба, с когото били приятели от повече от 20 години и ходел на прегледи само при него. Вчера - продължи той - до 22.30 часа обсъждали предстоящото разхлабване на мерките. Решенията ще бъдат обявени по-късно днес - след съвещание на правителството и оперативния щаб, след които с доста голям интерес се очаква възстановяването на шофьорските курсови, отварянето на фитнес залите и спорта на открито.

„Франция продължава извънредното положение до 24 юли. Никаква светлина няма. Целият свят работи на проба – грешка. Няма учен, който да каже кое е правилно, иначе всички щяхме да правим като него. Всяко мое изказване започва с „умоляваме хората”. Коронавирусът е някъде във въздуха. Няма нито една индикация, че всичко това ще мине скоро”, подчерта Борисов и не пропусна да отбележи, че през ден доц..Атанас Мангъров му пишел, за да го поздравява и насърчава за разхлабването на мерките.

Макар и цивилен, ген. Мутафчийски взе думата и обясни ситуацията по военному: преди разхлабването на всяка мярка се прави анализ какъв ще е ефекта; в Щаба има широко представителство на изпълнителната власт – Министерство на здравеопазването (министър), МВнР (на ниво директор на дирекция), МВР (директора на ГД "Гранична полиция"), на Министерството на икономиката (на ниво министър).

"Така всяко нещо възможно най-бързо стига до изпълнителната власт. Не винаги този процес върви гладко – ние имаме много интересна комуникация, защото тя се развива като спор, но при него се взимат най-правилните решения”, обясни цивилният генерал.

Премиерът уточни, че не той спори с Мутафчийски, а главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев спори с председателя на Националния оперативен щаб. Причината - доц. Ангел Кунчев искал да се махнат КПП-тата, а РЗИ-тата да се оттеглят от границите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във