Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори опит на КСНС да излезе с общо решение за корупцията (ОБНОВЕНА)

Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) се събира отново, за да обсъди необходимите законодателни мерки за противодействие на корупцията, след като преди седмица президентът Румен Радев прекрати заседанието поради загуба на кворум.

До тази безпрецедентна ситуация се стигна, след като министри и депутати напуснаха преждевременнп заседанието на "Дондуков" 2 поради неотложни ангажименти в чужбина. Вицепремиерите Красимир Каракачанов и  Екатерина Захариева изобщо не присъстваха, докато по-рано си тръгнаха финансовият министър Владислав Горанов, както и председателите на парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС и "Воля" - Цветан Цветанов, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки. Премиерът Бойко Борисов закъсня за КСНС през миналата седмица, тъй като се срещна с протестиращи работници от оръжейния завод "Емко":

Така създалата се ситуация ядоса опозицията, която обвини управляващите, че са бойкотирали заседанието. Стигна се до там, че министър-председателят Борисов обеща всичките му министри днес да присъстват на "Дондуков"2. 

Политиците отново ще обсъждат как да се въведе ефективен модел за борба с корупцията . По темата са изготвени два законопроекта - на управляващите и на опозицията. Основната отлика е кой да назначава шефа на новия антикорупционен орган и дали новата структура да има разследващи функции. Президентът Румен Радев намекна, че би било добре да се намери компромисен вариант, който да обедини добрите идеи на единия и другия проект.

Заседанието на "Дондуков" 2 продължава над четири часа. По неофициална информация през по-голямата част от времето политиците са водили спорове по скандалите от последните седмици. И едва впоследствие са пристъпили към същинския дебат по двата законопроекта.

Днес при държавния глава се събраха премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Каракачанов, финансовият министър Владислав Горанов, шефът на парламента Димитър Главчев, главният прокурор Сотир Цацаров, лидерката на БСП Корнелия Нинова, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.председателят на Народното събрание Явор Нотев от патриотите, председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, както и лидерът на "Воля" Веселин Марешки и председателят на ВКС Лозан Панов. 

КСНС приключи около 17.00 часа.

Очаквайте официалното изявление на президента и реакциите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във