Банкеръ Weekly

Общество и политика

ВТОРИ КРЕДИТЕН МИЛИОНЕР ТЪРСИ ПАРИ НА ЗАЕМ

ИВАН ЕВЛОГИЕВ ИЗЛИЗА ПОД ГАРАНЦИЯ


ПРОКУРОРИ СЕ ЗАКАНВАТ ДА ГО ВЪРНАТ ОБРАТНО


Банкерът Иван Евлогиев може да излезе на свобода срещу 100 млн. лева. Решението бе взето от 5-и състав на Софийския районен съд в четвъртък, малко след 17.30 часа. Евлогиев ще бъде пуснат от ареста, ако най-късно до седмица внесе парите. Той нямал необходимата сума, независимо че пое Международната банка за инвестиции и развитие, през която след създаването й минаваха огромни суми в щатски долари за оръжейни сделки. Според негови близки вече се събират от приятели необходимите 100 милиона. Съдът постанови справедливо решение - каза адвокатката му Рени Цанова, а размерът на гаранцията бе коментиран от нея така: Свободата няма парично измерение, особено когато човек има усещането, че е задържан несправедливо. Прокурор от Главна прокуратура изрази категорично мнение, че ще намери основание да задържи наново Иван Евлогиев. Шефът на МБИР бе арестуван на 18 август заедно с бившия заместник-председател на борда на банката Георги Колев. Делото срещу тях е образувано на основание чл.чл. 180, 186, 190, 195, ал.1 и чл.196, ал.1 от НПК, защото в съучастие в качеството си на отговорни длъжностни лица са нанесли на банката значителни вреди - за 3.345 млрд. лв. с цел да набавят за себе си имотна облага. Заради големите размери деянието в случая представлява престъпление по чл.282, ал.3 от Наказателния кодекс, който предвижда наказание десет години лишаване от свобода. Двамата са обвиняеми и по чл.219 от същия кодекс за безстопанственост, защото са предоставили 3 млн. щ. долара кредит на Металургичния комбинат Кремиковци, който според източник от Главна прокуратура е бил сторниран от баланса на банката и е влязъл в т.нар. несъбираеми кредити.


Голямата въртележка - пари, пари, пари. На 31 март 1997 г. с подписите на Иван Евлогиев и доцента по педагогика Георги Колев МБИР отпуска заем в размер на 3.45 млрд. лв. на Ники Трейд ООД (чийто собственик е 30-годишният Николай Вълев Радев, акционер в банката). С 2 348 638 700 лв. Ники Трейд купува 1.500 млн. щ. долара, които моментално са преведени в Компакт КАЗ - фирма на Компакт Холдинг, срещу формален договор за продажба на около 6 хил. т хартия (по договора няма дори график за доставка). Доларите са преведени от Компакт КАЗ по сметка на БТПП - бивш основен акционер в МБИР и съдружник в банковите дела на Иван Евлогиев срещу джиросаните от палатата акции от МБИР. Останалите 960 млн. лв. Ники Трейд превежда отново на Компакт КАЗ също на основание договор за доставка на хартия. Оттам те са преведени на Компакт Холдинг под формата на допълнителен капитал. От Компакт Холдинг по 55 млн. лв. тръгват към фирмите Палмтрейд, Геокомерс, Линокомерс, Лилекс, Алекс, Перекс, Сван, Сикар и Янтар. По 55 млн. лв. Компакт Холдинг превежда на физическите лица Кръстева, Латева и Радева - близки на Иван Евлогиев, както и по 110 милиона на М. Ковачева и Христо Христов. 63.230 млн. лв. пък са преведени на Партмънт Ко. След това въпросните 960 млн. лв. се събират отново в Международната банка за инвестиции и развитие, а акциите на БТПП вече са станали собственост на Компакт КАЗ. По този начин епопеята нашата банка приключва. Според прокурор от Главна прокуратура Евлогиев е направил опит да увеличи капитала на банката чрез кредит, отпуснат от самата банка, независимо от това че няма разрешение от БНБ. Освен това тези операции са станали в нарушение на Закона за банките и кредитното дело, който по онова време още е в сила.


Кой е босът Иван Георгиев, или по-точно - как той успя за броени години да създаде търговска империя, оперираща на два континента? Основите са сложени през 1988 г., когато комсомолският активист от Районния комитет на ДКМС в Димитровград оглавява Завода за алуминиеви щори Стил, създавайки успоредно и Българо-руско дружество със сходен предмет на дейност - Ирис. Името на Евлогиев се свързва с няколко крупни сделки с цветни метали в Украйна, Русия и Казахстан, донесли му огромни пари. И досега в прокуратурата и следствието не могат да си отговорят как това момче от Димитровград е успяло да купи половината от капитала от американската компания Пармън кепитъл инвестмънт, която при създаването на Международната банка за инвестиции и развитие е собственик на 50% от нея. Международната банка за инвестиции и развитие е създадена през 1991 г. и стартира с уставен капитал от 50 млн. лева. Четири години банката работи при почти пълна загадъчност, а в борда на директорите й е бившият американски министър на отбраната Франк Карлучи. Евлогиев и неговите фирми навлизат през 1995 г. в банката, когато Пармън кепитъл и Търговска банка Средец започнаха процедура по излизане от кредитната институция. Купувачите на техните участия в банката са две фирми, близки до Компакт Холдинг - Геотрейд и Хрискомерс.


Дирижирана от Компакт холдинг и БТПП, в МБИР се развихря кадрова въртележка и всички по-отговорни постове се заемат от хора на холдинга и палатата, които по това време все още питаят топли чувства . През 1996 г. в съвета на директорите освен Иван Евлогиев, Красимир Белчовски, Божидар Божинов, Иван Данов и Теодор Антов влизат Цветан Симеонов - главен секретар на БТПП, и Румен Райковски - юрист. Председател и заместник-председател на съвета са Божидар Божинов и Иван Евлогиев. Според Главна прокуратура за всяко участие в заседанието на директорите участниците в него са получавали по 500 долара, а годишната им премия е не по-малка от 5000 щ. долара.


След решение на Софийския районен съд, с което Евлогиев беше освободен под парична гаранция от 100 млн. лв., стана известно, че другият задържан, Георги Колев - заместник-председател на борда на МБИР, остава в ареста с решение на 18-и състав на Софийския районен съд по обвинения, идентични с тези на Евлогиев. Продължава да бъде открит въпросът: защо след като още в края на април има постановление за образуване на делото срещу Евлогиев и Колев и за тяхното задържане, двамата са арестувани едва на 18 август? Според източници от следствието Евлогиев се е прикривал с обяснения за различни болести, от които страда, но според медицинския протокол, съставен в деня на ареста му, кръвното налягане на 47-годишния Иван Евлогиев е било 140/90.


В хода на разследването е установено, че Иван Евлогиев е собственик на 25 апартамента в София, къщи в Париж и други европейски градове, а неговите деца са пратени да учат в чужбина от собствената му благотворителна фондация за подпомагане на особено талантливи деца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във