Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори ден прокурорите избират представители във ВСС

За втори ден прокурорите в страната ще гласуват за свои представители в новия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС). Във вчерашния ден трима кандидати успяха да съберат достатъчно гласове, за да станат членове на съвета от прокурорската квота. Остава още едно място, за което ще се борят петима кандидати. За да бъде валиден вотът, трябва да са гласували поне 33 процента от прокурорите. За избран ще се счита кандидатът, получил най-много гласове. 

В 8.00 ч. председателят на Общото събрание на прокурорите Виктор Малинов – прокурор във ВКП, обяви началото на изборния ден, Той ще продължи до 18 часа. Гласуването ще се проведе електронно и чрез хартиена бюлетина. По-голямата част от прокурорите са дали заявка, че ще дадат своя вот през компютър.

До момента прокурорите избраха за свои представители във ВСС заместник-главния прокурор Красимира Филипова (756 гласа), председателя на асоциацията на прокурорите и ръководител на окръжната прокуратура в Плевен Владимир Николов (655 гласа) и прокурора от апелативната прокуратура в Пловдив Добринка Калчева (602 гласа).

Общата избирателна активност в събота достигна 74,06 на сто при 1 139 гласували от 1 538 имащи право на глас. 

Днес магистратите ще гласуват за един измежду тези, които не успяха вчера да получат достатъчно подкрепа: Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна; Станислав Стойков – прокурор в СГП; Пламен Петков – прокурор в СРП; Николай Любенов – прокурор при ВКП, завеждащ отдел 03 „Съдебен“ и Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във