Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори ден от посещението на Лаура Кьовеши в България

Посещението на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши в България продължава. При пристигането й у нас в четвъртък стана ясно, че България за първата страна, която посещава след встъпването си в длъжност, както и че Кьовеши сама е инициирала идването си.

Основната цел на визитата е страната ни да ускори процедурата по избиране на шестима нови делегирани прокурори, след като Европейската прокуратура одобри само четирима от десетте български номинации.

Това бе акцент и в официалните разговори, които Лаура Кьовеши проведе с правосъдния министър Янаки Стоилов и главния прокурор Иван Гешев. 

Кьовеши бе посрещната от граждански протест срещу Иван Гешев с единствено искане той да подаде оставка.

Правосъдният министър е подчертал пред главния европрокурор, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията квотата да бъде бързо запълнена, за да заработи европейската структура.

При срещата си с Иван Гешев прокурор номер едно на Европейския съюз е получила уверение за успешно сътрудничество между българската и общностната прокуратура.

В Tуитър Иван Гешев добави, че с Лаура Кьовеши са обсъдили предизвикателствата пред магистратите в борбата срещу организираната престъпност и корупцията.

Тази сутрин Лаура Кьовеши ще се срещне с четиримата делегирани прокурори, които ще работят тук по европейските разследвания. Очаква се в петък преди да отпътува Кьовеши да даде първия си брифинг за българските медии.

Facebook logo
Бъдете с нас и във