Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори ден опашка от чакащи за ваксина пред "Пирогов"

Осигурен е зелен коридор за ваксиниране в "Пирогов", обяви проф. Асен Балтов, директор на лечебното заведение. В събота ваксинирането ще продължи до 17 ч.

Директорът на "Пирогов" направи проверка как преминава ваксинацията в петте пункта на болницата и разговаря с желаещите да се имунизират. Има опашка от желаещи.

В петък официално започна четвъртата фаза от имунизацията срещу коронавируса. Тя включва хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Премиерът Бойко Борисов обаче разпореди до ваксините достъп да имат всички.

"Хаос няма, има разпределение, защото в момента на пет места ваксинираме едновременно. Не могат да се вдигат телефоните в медицинския център, защото не можем да записваме часове. Часовете ще бъдат записани, когато има много места, където да се прави такава ваксинация и тогава да има едно равномерно разпределение. Премиерът нареди от петък да започне отваряне на зелени коридори, за да може, който има желание в петък, събота и неделя да бъде ваксиниран. Ваксинират се най-вече хора в четвърта фаза, техните придружители и хора, които са пожелали да дойдат", обясни Балтов.

Той посъветва желаещите да се въоръжат с търпение, а тези, които имат хронични заболявания, да носят и епикриза.

Ваксини на "Астра Зенека" за всички желаещи от днес се поставят и във Военномедицинска академия в София. Досега столичният спешен център "Пирогов" беше мястото, където хората от четирите фази от Националния имунизационен план, можеха да получат ваксина.

Тази сутрин през кабинета във ВМА, където се поставят ваксини, са минали над 200 човека, част от тях бяха ваксинирани и от директора на болницата и ръководител на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"От вчера има разрешение от министър-председателя да се стартира вече и четвърта и масовата ваксинация, така че все още пристигащите за ваксина са от записаните в трета група и във втора група, но не връщаме нито един друг гражданин. Всеки който иска може да дойде да се ваксинира, имаме достатъчно количества ваксини "АстраЗенека". Имаме уверение от РЗИ, че ще ни осигурят веднага, а от утре ще ни предоставят и "Пфайзер", "Модерна" имаме налична и продължаваме с пълна сила. Тук са 10 точки, от понеделник разкриваме още 10 точки", заяви пред БНТ Мутафчийски.

У нас вчера пристигнаха 56 хил. дози от ваксината на „АстраЗенека“, а в понеделник се очакват още 26 хил.

Facebook logo
Бъдете с нас и във