Банкеръ Daily

Общество и политика

Втори ден няма блокирани кръстовища в София

След като снощи протестиращите разположиха отново палатки за няколко часа на Орлов мост, кръстовището тази сутрин е свободно. И трите възлови кръстовища, блокирани в продължение на седмици, са отворени за движение. Към 9 ч. обстановката е спокойна. 

На Орлов мост пейките, контейнерите за смет и кашпите са отстранени от уличното платно и са поставени на тротоара. Постаментите, на които стоят орлите, са закичени с българския флаг. Кошчетата за боклук са препълнени и около тях се търкалят кенове от бира.

На кръстовището при Софийския университет табелите, с които се отбиваше движението в предишните дни, са на тротоара.

В т.нар. Триъгълник на властта все още се издига палатковият лагер на майките от „Системата ни убива“, но той се намира на тротоара пред бившия Партиен дом. В момента има две палатки, две шатри и плътна редица инвалидни колички пред него. В района има засилено полицейско присъствие.

„Нощта премина спокойно. Заедно с жандармерията, която беше наистина кооперативна и любезна. Имаше няколко коли, които бибиткаха и търсеха някакъв по-остър контакт, но не се подаваме на подобни провокации. Това бяха указанията на полицията - палатките да бъдат на тротоара, съответно да няма и допълнителни палатки. Ние нямаме желание да препречваме двама- трима човека движението на цяла София. Ние сме хора, разбираме неудобството, което причинихме през целият месец август, Орлов мост изпълни своята цел, Орлов мост и Орлов град вече са символ на София. Нека запазим доброто лице на Орловия град“, каза за БНР един от протестиращите в палатковия лагер на майките

След края на вчерашното шествие до Орлов мост е взето решение за вдигане на палатковите лагери, за да не се пречи завърналите се от отпуск в София.

Заместник-кметът на София Тодор Чобанов коментира пред БНР какви са повредите в центъра на столицата в деня на втори и нощта срещу 3 септември.

Без инциденти и без сблъсъци с полицията протече 57-ият ден на протеста в София с искане за оставка на правителството и главния прокурор. Малко след 22 часа демонстрантите разположиха за няколко часа две палатки на Орлов мост, които после премахнаха с пояснението, че тази акция е символична. "В петък вдигаме барикадите наново", обяви на площад "Независимост" адв. Николай Хаджигенов от т.нар. Отровно трио.

Довечера от 19 часа на фонтаните пред Президентството протести на недоволните от властта.

Facebook logo
Бъдете с нас и във